Salut i eficiència en una casa de 300 anys

De reformes al nostre entorn se’n duen a terme cada dia, però topar amb una casa de 300 anys no és una cosa pas quotidiana. Aquest és el cas d’una casa del carrer Correu de Vilanova i la Geltrú, que antigament havia estat un convent i que avui dia l’empresa Bioclimateam està reformant perquè esdevingui una consulta homeopàtica i un habitatge sostenible.

A grans trets, una reforma sostenible representa un repte més complex que realitzar una obra nova sostenible, atès que els criteris d’eficiència, salut i respecte pel medi ambient en el context d’una rehabilitació ecològica exigeixen un nivell d’implicació molt elevat per part de tècnics i industrials. Això es veu recompensat amb el fet que la vida de l’immoble s’allarga, millora la seva valoració econòmica i es redueix la factura energètica durant tota la vida útil de l’habitatge. Per sobre de tot, però, millora la salut, la confortabilitat i el benestar de la gent que hi viurà.

Els desafiaments d’afrontar una reforma d’aquestes característiques es basen principalment en saber fer front al deteriorament de l’estructura. El fet de tenir tres segles de vida ha acabat donant lloc a l’existència de diferents capes d’èpoques diverses: “vas desmuntant l’edifici i vas traient capes històriques fins arribar a entendre com funciona la casa”, assegura Andrea Lorenzetti, arquitecte i responsable tècnic de l’obra. A més, l’edifici es caracteritza per una elevada humitat i les bigues estan atacades per termites subterrànies que amb la humitat s’ho passen d’allò més bé. En definitiva, aquesta reforma s’ha convertit en un dels projectes amb més reptes per a l’empresa.

El que hem fet és treure totes les capes de vàries èpoques per tal d’eliminar els materials impermeables que hi havia a les parets i que donaven una humitat molt forta a les habitacions”, assegura Lorenzetti. El treball de les parets de l’estança on tindrà lloc la consulta ha estat dur i minuciós, traient cada un dels extradossats amb poliestirè i escollint el material natural que més bé s’adeqüés per aconseguir una paret natural que transpirés. Per aquest motiu, han optat per realitzar-hi una imprimació d’argila i fibra vegetal per donar gruix, una malla de juta i un acabat fi d’argila abans d’aplicar-hi la capa de pintura. A més a més, “hem decidit escollir un material extremadament natural com és l’argila perquè és molt neutre i congeniava a la perfecció amb la consulta d’osteopatia i naturopatia que hi haurà en aquesta mateixa habitació”, afirma Lorenzetti.

Les parets que tenien argila han continuat amb aquest material, però a la resta de la casa s’hi ha col·locat calç. Això sí, s’ha tret tot l’arrebossat fins arribar a la pedra o totxana –segons la paret— i en el primer metre d’alçada des del terra, una zona que retén molt més la humitat, s’hi ha aplicat RisanaFacile, un producte específic per controlar la humitat de capil·laritat i que evita la sal que provoca el contacte de l’aigua amb determinats materials.

De totes les habitacions de la casa, una de les que ha rebut una especial atenció ha estat el dormitori. D’aquesta manera, s’ha evitat que a la zona del llit hi circulessin cables elèctrics i a les parets s’hi ha col·locat un aïllant acústic natural a base de cotó.

D’altra banda, durant el procés de retirada de les diverses capes de sostre van descobrir que darrere el fals sostre s’hi amagava una volta catalana, un element estructural que preservaran a la vista i que enriqueix l’estança. D’igual manera, la casa mantindrà records i detalls decoratius que ja hi eren prèviament i que fan palesa l’existència d’un passat carregat d’història,  una història que –naturalment—continuarà.

admin

Recent Posts

Novetats en les obres de connexió de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha donat inici a una nova fase…

5 dies ago

Oberta la convocatòria per presentar candidatura al Premis Catalunya Construcció 2025

El Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) ha obert la convocatòria per a la…

1 setmana ago

El sector de l’obra civil reclama al Govern una reforma urgent en la revisió excepcional de preus

La limitada eficàcia de la revisió excepcional de preus per als contractes d’obres signats abans…

2 setmanes ago

L’ARC aprova les bases d’una nova convocatòria d’ajuts de 8 milions d’euros per a la retirada d’amiant

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat les bases…

2 setmanes ago

Concurs obert per construir 350 habitatges de lloguer assequible

Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…

3 setmanes ago

L’afiliació en construcció va créixer un 1,9% al novembre, arribant a la xifra de 1.426.249 persones treballadores al sector

El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…

4 setmanes ago