La sessió, celebrada a l’auditori de la seu del Gremi, va iniciar-se amb la benvinguda de Josep Antoni Martínez, president de la Comissió RiMe i de la Fundació Privada per a l’Ordenació del Sector de la Construcció, qui va presentar la jornada. Durant la introducció també va oferir una breu explicació dels certificats Consta i Recons, així com de la promoció dels mateixos durant la Festa dels Arquitectes del passat divendres 27 de maig al Parc d’Atraccions Tibidabo.
Un cop presentada la sessió, Mercè Polo, gerent del Gremi i secretària de la Fundació Laboral de la Construcció Catalunya, va explicar el projecte Construyendo Empleo, de la FLC, recomanant la participació al mateix. Aquest servei consisteix a oferir orientació professional al sector de la construcció per formar professionals a través d’un itinerari formatiu personal i facilitar ocupació especialitzada i qualificada en aquest sector. Per tant, per les empreses és una gran oportunitat per millorar plantilles i cobrir necessitats manifestades en diverses ocasions.
A una segona part de la reunió (que no havia estat anunciada a la convocatòria de la jornada per encara no saber-se si es podria realitzar), Francesc Diéguez, Director General de l’ITeC, va exposar alguns dels profits que la metodologia Lean Construction pot comportar en el sector de la rehabilitació d’edificis.
En aquest sentit, va anunciar la Jornada Lean Construction Barcelona by ITeC 2022: El Kit Lean Rehabilitació. Aplicació del Lean a projectes i obres de rehabilitació d’edificis d’habitatges en ús, en el marc de les rehabilitacions energètiques promogudes pels fons Next Generation Europeus.
La jornada, que es realitzarà el proper dimecres 21 de juny, té l’objectiu de generar coneixement amb agents del sector de la rehabilitació i experts Lean per tal de facilitar la millora en la gestió de les obres de rehabilitació, optimitzant processos i recursos, obtenint una millor experiència de l´habitant i fent més eficients les subvencions dels fons Next Generation Europe. Les empreses del Gremi interessades en participar si us plau feu-nos-ho saber el més aviat possible a info@gremi-obres.org. És previst que abans de la jornada es faci una trobada prèvia introductòria, presencial o online.
A una tercera part de la reunió, i de manera més extensa a les dues anteriors, van tractar-se els ajuts a la rehabilitació dels fons europeus Next Generation destinats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (sense comptar amb la ciutat de Barcelona, que recordem són competència del Consorci de l’Habitatge de Barcelona).
A la sessió José Antonio Artímez, director general del Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH) i Jordi Amela, coordinador de l’Àrea de Processos i Operativa del CMH, van informar i aclarir dubtes dels mateixos, tant de les condicions com de les formes de tramitacions, entre altres aspectes.
Primerament, per part de José Antonio Artímez es va donar una visió global del sector, així com va explicar l’aplicatiu de simulació de projectes rehabilitadors que es pot trobar a la web del Consorci, entre altres temes. Per part de Jordi Amela, es va fer una descripció de les línies de subvenció així com els procediments i requisits per dur a terme les sol.licituds. També va tractar-se la figura de l’agent rehabilitador
Recordem que el passat 2 de maig va obrir-se el període de presentació de sol·licituds d’ajuts europeus Next Generation per a la rehabilitació d’edificis i habitatges dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (sense comptar Barcelona), que es preveu que romandrà obert fins l’abril del 2026 o exhaurir pressupost. Amb aquesta convocatòria, ja es poden demanar ajuts europeus Next Generation per a la rehabilitació a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (a municipis de Catalunya excloent l’Àrea Metropolitana de Barcelona) i al Consorci Metropolità de l’Habitatge (a municipis de l’Àrea Metropolitana excloent la ciutat de Barcelona). Encara queda pendent, per tant, la convocatòria del Consorci de l’Habitatge de Barcelona per als ajuts europeus a la rehabilitació per la ciutat de Barcelona, tot i que recordem que les bases de convocatòria seran les mateixes.
En relació als ajuts europeus a la rehabilitació presentats a la jornada pel Consorci Metropolità de l’Habitatge, recordem que l’entitat supramunicipal preveu rehabilitar 13.650 habitatges entre el 2022 i el 2026.
L’Àrea Metropolitana de Barcelona calcula que en els 35 municipis que envolten Barcelona hi ha un total de 424.147 vivendes que van ser construïdes abans del 1981. La quantitat suposa un 70% del total de pisos que hi ha en aquestes localitats, 607.756. Amb quatre dècades a la seva esquena, la majoria de les vivendes erigides abans del 81 pateixen els estralls previsibles per la seva antiguitat i per la falta de conservació.
Dels 100 milions d’euros que es concediran en ajudes, aquest primer any se n’atorgaran 37,8 milions. El programa preveu renovar el parc de vivenda per millorar la seva eficiència energètica i la integració de fonts d’energia renovables. Entre les reformes que es faran consten la renovació de façanes i cobertes, amb la incorporació d’aïllament, la construcció de nous ascensors i l’actualització de les instal·lacions comunitàries.
Finalment la sessió va finalitzar amb un torn de debat i unes paraules de Josep Gassiot, president del Gremi, qui va tancar la jornada agraint als assistents i ponents el seu interès i participació. El president del Gremi també va voler remarcar una frase inspiradora que resumeix la voluntat del col.lectiu de cooperar entre els diferents agents del sector per tal d’avançar plegats en els reptes sectorials de present i futur: “Si vas sol vas més ràpid, si vas acompanyat vas més lluny”.
Moltes gràcies a tothom!
El mercat de la construcció europeu ofereix una imatge desigual: mentre una meitat dels països,…
Ja està oberta la nova convocatòria d'ajudes per impulsar la digitalització d'empreses del segment IV…
El passat dijous, 12 de desembre, es va celebrar a l'auditori del Gremi de Constructors…
El sector de la construcció afronta el repte d’incorporar joves, ja que només el 9%…
La Tresoreria General de la Seguretat Social començarà, previsiblement aquest desembre, a enviar les notificacions
Segons les dades publicades per l’Observatori Industrial de la Construcció, la variació anual també va…