20 des. 2016 Fomentem la pràctica d’hàbits saludables
A qui no li han preguntat alguna vegada si s’ha rentat les mans?
Aquest simple gest que avui dia ens sembla normal i habitual, encara segueix sent un aspecte que en altres llocs del planeta requereix ser fomentat per evitar la transmissió de malalties. Sembla doncs que no afecta el món de la construcció. Tanmateix, fem una ullada més profunda a veure què trobem.
Rentar-se les mans és un costum consolidat; però fa només 55 anys enrere no era així. L’any 1961 es va posar en marxa la primera campanya pública de salut per promocionar el rentat de mans en Estats Units. Actualment, l’OMS (Organització mundial de la Salut) promou el 15 d’octubre com el dia mundial del rentat de mans. Aquest hàbit ha de ser promogut en escoles, col·legis i guarderies, sense oblidar també l’àmbit familiar, laboral, i social, per garantir que en el futur se segueixi practicant i evitar la transmissió de malalties diarreiques i de pneumònia, però també la grip i altres malalties de caràcter estacional.
Com col·lectius de treballadors del sector de la construcció, hem de contribuir a fomentar la pràctica d’hàbits saludables a la societat, donant exemple a seguir a la resta de persones que estan en contacte amb nosaltres. Per vanal que sembli, no ens ha de sorprendre que avui hi hagi persones al nostre entorn que no practiquin el simple gest de rentar-se les mans.
Així, hem de rentar-nos les mans quan haguem contactat amb alguna de les substàncies nocives i perilloses, d’entre les quals podem destacar: ciments, morters, ciment-cola, pasta per a junts, pasta per a fixar vidres, cues blanques, silicones, decapants, fibres de vidre, llanes de roca, pintures i dissolvents, …
Alguns moments clau en els quals t’has de rentar-te les mans: Abans i després d’usar el vàter, abans de menjar; després de sonar-te o de tossir o esternudar a les teves mans o després de retirar-te els equips de protecció individual que t’han protegit dels productes tòxics i nocius. No oblidis com has rentar-te les mans: aplica’t sabó, frega’t les mans i finalment, asseca’t amb elements d’un sol ús.
Recorda també que en l’obra hem de disposar de lavabos condicionats per poder tenir unes condicions mínimes d’higiene. Hem d’aprofitar l’avantatge que la majoria de les obres es troben a prop d’establiments públics, que disposen de cambres de bany, que igual que els de les obres, hem de respectar perquè estiguin en bones condicions, ja que el seu correcte estat convida al rentat de mans, mentre que un entorn brut promou l’efecte contrari.
Toni Pérez
Tècnic Superior en PRL d’Inprein
No hi han comentaris