Categories: Notícies

Rehabilitar: una inversió que retorna

Les repercussions de la inversió en termes de creació de llocs de treball fan encara més favorable l’opció de rehabilitar abans que enderrocar els edificis ja existents per construir-ne de nous.

Així, el darrer informe de la Confederació Nacional de la Construcció calcula que per cada milió d’euros invertits en rehabilitació es creen 18 llocs de treball, i per cada lloc de treball directe es creen 2 d’indirectes. És per això que sembla absurd que el total d’ajuts públics concedit a Catalunya, de l’any 2012 al 2013 passessin 20.407 a 9.845 segons la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat.

Per altra banda, la inversió en Rehabilitacio repercuteix en positiu si es compara amb la despesa del subsidi d’atur, donat que es calcula que l’ajuda pública requerida per crear un lloc de treball en rehabilitació és al voltant de 14.000 euros mentre que el subsidi d’atur anual d’un treballador de la construcció és de 19.991 euros de mitjana.

També en el darrer informe PIMEC es defenia la necessitat d’un programa públic de rehabilitació d’un gran abast (concretament se’n proposa un de 500 milions d’euros), amb els beneficis que comportaria i la incidència que podria tenir en l’economia.  Modest Guinjoan, en un article publicat al Punt Avui el passat 19 de gener, explicava amb precisió i claredat les avantatges de rehabilitar, basant-se en les dades de l’infome PIMEC abans esmentat:

“Els avantatges de rehabilitar són bàsicament dos: milloraria la qualitat de vida dels seus estadants i, d’altra banda, es reduiria el consum energètic i la contaminació. El més singular del cas ve des del punt de vista econòmic. Suposant una subvenció del 50% del cost de la rehabilitació, un programa de 500 milions d’euros tindria un cost zero per a l’administració. Per què? Doncs perquè amb l’activitat generada s’obtindrien uns recursos equivalents, en concepte d’IVA, IRPF, cotitzacions socials, estalvis en prestació d’atur, impost sobre societats i taxes i impostos en la construcció. Tot plegat amb un avantatge gens menyspreable en un país i un sector amb altes taxes d’atur: es generarien 19.000 llocs de treball (11.400 de directes i 7.600 d’indirectes). I cauria l’economia submergida“.

admin

Recent Posts

Nova regulació de patis i celoberts a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que regularà…

15 hores ago

Presentació de l’informe Euroconstruct Hivern 2024

El document contempla, entre altres accions, la creació d'una reserva pública de solars per accelerar…

4 dies ago

El Govern aprova mesures urgents per incrementar l’habitatge protegit

El document contempla, entre altres accions, la creació d'una reserva pública de solars per accelerar…

1 setmana ago

Nou servei de suport a les empreses del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

Ens complau informar que el Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de…

2 setmanes ago

La formació i l’ocupació centren la quarta edició de les Trobades d’economia de Nou Barris

Després de centrar-se en la recuperació econòmica postpandèmia el 2021, la relació entre economia, ètica…

2 setmanes ago

Celebració de la Jornada ‘Flux i tràmits de nous subministres i Plataforma web; jornada tècnica e-distribució ENDESA’

La jornada, organitzada de forma conjunta amb la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya, va…

3 setmanes ago