De què vam parlar a la RiMe del 14 de febrer?

Jornada RiMe

De què vam parlar a la RiMe del 14 de febrer?

Dijous 14 de febrer va celebrar-se una sessió de la RiMe centrada en Eficiència Energètica, a la qual vam comptar amb les ponències de tres experts en la matèria.

El primer d’ells va ser Alexandre Ramon, enginyer electrònic i CEO de l’empresa GEENI (Gestor Eficàcia Eficiència i Normalització de la Innovació, SL), el qual va explicar les diferents normatives de la Unió Europea en relació a l’establiment de mínims d’eficiència energètica als edificis. En aquest sentit, va indicar com el proper Codi Tècnic de l’Edificació, que previsiblement sortirà en els pròxims mesos, incorporarà novetats que suposaran un pas endavant en la consolidació de l’eficiència energètica a Espanya, amb l’assumpció de criteris nZEB (Edificis de consum gairebé nul) i Passivhaus, entre d’altres.

A continuació, Elena Fortes, arquitecta i consultora especialitzada en eficiència energètica, rehabilitació i edificis de consum quasi nul, així com membre de la Plataforma Espanyola Passivhaus i de l’Associació Internacional Passivhaus; va detallar en què consisteix el Passivhaus, el qual és un estàndard de construcció que permet assolir màxima eficiència energètica a edificis mitjançant el compliment de prestacions, mètodes i controls determinats. Durant la seva ponència, Elena Fortes va explicar la rehabilitació amb Passivhaus d’un habitatge de 1936, la qual va repercutir en un estalvi energètic del 91%.

Al seu torn, Jordi Guivernau, arquitecte i tècnic i de desenvolupament de Rockwool, va explicar les diferents solucions de façanes que ofereix Rockwool com aïllaments tèrmics: sistemes d’aïllament tèrmics exteriors, façanes ventilades, ponts tèrmics, insuflats de càmeres, extradossats i cintes i làmines de segellat.

Acabats els tres torns de ponències hi ha hagut temps per fer un interessant torn de preguntes al qual, entre altres idees, s’ha coincidit en la necessitat de fer entendre a la ciutadania de la necessitat d’assumir estàndards de baix consum energètic, com ja passa a altres països europeus com Noruega o Dinamarca.

“Si tothom té clar que hem de fer una transició cap a l’elèctric en els cotxes… com pot ser que encara només ens preguntin pel preu a l’hora de plantejar una rehabilitació?”, s’ha preguntat Josep A. Martínez, president de la Comissió. Al respecte, Elena Fortes ha indicat com la construcció, com a qualsevol sector, s’ha de plantejar aquesta evolució mitjançant noves tècniques i perfils tècnics. Així mateix, ha destacat com el Passivhau té una gran utilitat en l’àmbit de l’habitatge protegit per a famílies vulnerables, indicant com des d’algunes administracions espanyoles, com l’aragonesa, s’està apostant fort per aplicar el Passivhaus a habitatges protegits.

A més a més, durant aquest torn de preguntes s’han plantejat diferents problemàtiques que es troben els constructors per aplicar aquestes mesures d’eficiència energètica, de les quals han donat les seves respostes els diferents ponents.

Assumptes varis

A més a més, la jornada també ha inclòs una secció d’assumptes varis, als quals s’ha comentat les següents qüestions d’actualitat del sector:

Publicació al desembre de les taules salarials 2018 província de Barcelona

Van ser aprovades amb un increment salarial del 2%. Podeu accedir a les taules clicant a Taules salarials 2018 província de Barcelona (per accedir necessitareu la vostra contrasenya d’agremiat)

Aprovació del Conveni General del Sector de la Construcció

S’estableix l’establiment d’increments salarials interanuals d’entre 2,25% i 2,50% pels pròxims tres anys així com la incorporació de la jubilació obligatòria quan el treballador compleixi amb l’edat i la cotització suficient per accedir al 100% de la seva pensió. En tot cas, tal com ha indicat Mercè Polo, gerent del Gremi, queda pendent el trasllat dels increments salarials a la província de Barcelona, i des del Gremi lluitarem per aconseguir condicions menys desfavorables per les empreses. Teniu més informació sobre el nou Conveni General en aquesta circular de la Confederació Nacional de la Construcció.

-Convocatòries de vaga general pel 21 de febrer i 8 de març

Tal com s’ha informat, hi ha convocatòries de vaga general per aquests dos dies, convocades per sindicats minoritaris a la construcció. Des del Gremi anirem informant als nostres agremiats si hi ha novetats al respecte.

-Mesures d’urgència en matèria social, laboral i d’ocupació

El Reial Decret-llei 28/2018 va establir mesures com noves normes sobre determinació i revaloralització de pensions i altres prestacions publiques, o l’actualització del topall màxim de cotitzacions en la Seguretat Social. Més informació en aquesta circular de la Confederació Nacional de la Construcció.

Perillositat de la sílice cristal·lina a les obres

S’ha informat a la sessió de la voluntat de la Unió Europea d’equiparar les mesures de prevenció de riscos laborals del tractament de sílice cristal·lina amb els treballs amb amiant. Per això, tal com s’ha informat, és d’esperar en els pròxims mesos l’establiment de mesures de protecció al sector de les quals us informarem conforme apareixin. Més informació en aquesta circular de la Confederació Nacional de la Construcció.

Expectatives al sector per l’any electoral en relació als ajuts

En un any d’eleccions municipals i, potser, també estatals, pel moment des del Gremi tenim incertesa de com afectarà això en matèria d’ajuts a la rehabilitació. De moment no tenim previsió, tot i que des de l’administració municipal sí hem rebut indicis de que hi haurà convocatòria.

-Segell Recons al bon tractament de residus

Finalment la jornada ha finalitzat comentant-se l’inici de la prova pilot del Segell Recons, impulsat per la Fundació Privada per a l’Ordenació del Sector de la Construcció a Catalunya. Aquest segell certificarà a aquelles empreses que facin una gestió sostenible dels seus residus. Properament us explicarem més.


AVÍS: HEM ENVIAT LES PRESENTACIONS POWER POINT DE L’ACTE ALS ASSISTENTS DE LA JORNADA. EN TOT CAS, ELS AGREMIATS QUE TAMBÉ ESTIGUEU INTERESSATS  EN REBRE’LS ENS HO PODEU INDICAR ENVIANT UN CORREU A COMUNICACIO@GREMI-OBRES.ORG

No hi han comentaris

Publica un comentari