Recomanem

Nova regulació de patis i celoberts a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que regularà urbanísticament aquells espais destinats a la ventilació i il·luminació naturals dels edificis, és a dir, zones com els patis interiors o celoberts.

Aquesta nova normativa té com a finalitat impulsar l’eficiència energètica en els edificis mitjançant l’establiment de nous requisits per als espais no construïts, habitualment destinats a la ventilació i l’entrada de llum natural. El Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), en col·laboració amb la Gerència d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, va organitzar una sessió informativa dirigida a professionals del sector per exposar aquesta nova regulació i resoldre els dubtes dels assistents. El vídeo de la sessió està disponible per a consulta en aquesta notícia.

Objectius principals de la normativa:

  • Revisar les disposicions urbanístiques i l’impacte en l’edificabilitat dels espais destinats a la ventilació i il·luminació naturals, com celoberts i patis de ventilació.
  • Actualitzar els criteris tècnics d’aquests espais d’acord amb la normativa sectorial i d’habitabilitat vigent.
  • Definir un nou concepte urbanístic d’espai interior lliure d’edificació, destinat a garantir la ventilació i la il·luminació naturals de diverses estances.
  • Permetre cobrir aquests espais amb solucions de control climàtic, aplicables tant a obra nova com a rehabilitacions.
  • Proposar una nova regulació per a la ventilació i il·luminació dels espais subterranis, considerant l’impacte en l’edificabilitat i els usos previstos.

Espai interior lliure d’edificació i atris bioclimàtics

La modificació del Pla General Metropolità (MPGM) introdueix el concepte d’espai interior lliure d’edificació, pensat per millorar la ventilació i la il·luminació naturals en els edificis. Aquest espai, de dimensions adequades per actuar com un pati interior o un espai exterior, no computarà com a edificabilitat, afavorint així l’adopció de mesures bioclimàtiques als habitatges.

A més, la normativa aposta per la incorporació d’atris bioclimàtics, espais interiors dissenyats per optimitzar la ventilació i la il·luminació naturals aprofitant els processos naturals per regular la temperatura i el flux d’aire. Aquests atris podran incloure’s tant en construccions noves com en projectes de rehabilitació, amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i la qualitat ambiental dels edificis.

 

admin

Recent Posts

Nova Convocatòria: Ajuts per a la rehabilitació d’interiors d’habitatges per incorporar a la borsa de lloguer

La Comissió Permanent del Consorci de l'Habitatge de Barcelona (CHB) ha aprovat la convocatòria plurianual…

1 mes ago

Barcelona impulsa un nou Pla de Manteniment Integral (PMI) per 2025

El Pla de Manteniment Integral (PMI) pren impuls aquest 2025 amb intervencions en 29 barris…

2 mesos ago

Arriba construmat 2025: Innovació i sostenibilitat al servei de la construcció del futur

Del 20 al 22 de maig de 2025, torna Construmat al recinte de Gran Via…

2 mesos ago

Fòrum informatiu: Robatoris, ocupacions i ciberseguretat a la construcció

El passat 6 de febrer de 2025, la seu del Gremi de la Construcció va…

2 mesos ago

El consum de ciment creix un 3% el 2024, amb 418.294 tones més que l’any anterior

L'Agrupació de fabricants de ciment d'Espanya (Oficemen) preveu un creixement del 5% per al 2025,…

2 mesos ago