Notícies

La nova llei de contractes serà més laxa amb els modificats d’obra

El límit permès pujarà del 10% actual al 50% del pressupost inicial dels projectes

Administració i constructores guanyaran marge de negociació quan arribin els habituals imprevistos en els projectes d’obra pública. Es dóna per descomptat que el límit de la figura coneguda com modificat passarà de l’actual 10% sobre el pressupost d’adjudicació a un màxim del 50% amb la transposició de tres directives sobre contractació que travessen a hores d’ara el procés de tramitació parlamentària urgent com a projectes de llei. Aquestes són la 2014/24, sobre contractació pública; la 2014/23, sobre l’adjudicació de contractes de concessió, i la 2014/25 relativa a les empreses que operen en els sectors de l’aigua, l’energia, els transports i els serveis postals.

El dels sobrecostos és un dels habituals punts de fricció entre els òrgans que liciten obra pública i les empreses contractistes. De fet, al llarg de l’any s’han paralitzat més de 30 obres en línies d’alta velocitat ferroviària per l’impediment legal a signar-modificats superiors al citat 10%.

Les desviacions sobre el pressupost d’adjudicació també estan entre les qüestions que solen encendre a l’opinió pública. Exemples com el de l’execució de la línia Madrid-Barcelona d’AVE, projectada en 7.500 milions, adjudicada a 6.800 milions i executada per gairebé 9.000 milions, després de centenars de modificats, van aixecar gran polseguera després d’un informe del Tribunal de Comptes en 2014.

Fonts del sector de la construcció aprecien com ineludible l’existència de sobrecostos en l’obres i valoren positivament que es flexibilitzi la norma, acostant-la als estàndards europeus. Però adverteixen que la legislació espanyola encara serà més restrictiva que les pròpies directives comunitàries traslladades.

La quantia del 50%, ja sigui en un modificat aïllat o en la suma de diversos que preveu el projecte de llei (article 253), és més conservadora que la norma europea (article 72 de la Directiva 2014/24), que permet modificacions que no excediran del 50% del valor del contracte inicial. És a dir, la directiva s’aplica aquest sostre a cadascun dels modificats encara que es produeixin diversos.

Amb tot, la CNMC ha recomanat la reducció del límit adoptat en el projecte llei, així com un ús “ponderat i excepcional” de les modificacions de contractes. També aconsella el regulador que es posi el major èmfasi possible que “la redacció dels plecs es realitzi de la manera més acurada possible de manera que es minimitzi el risc de revisió posterior”.

L’actual llei (TRLCSP), tret que estigués prevista en el plec o contracte la possibilitat de modificar-[descrita amb precisió], “no permet en cap altre cas una modificació acumulada que sobrepassi el 10%; és a dir, se sumen totes i el límit és per la suma del conjunt “, expliquen fonts jurídiques. Una limitació que va introduir la Llei d’Economia Sostenible de 2011.


Les novetats que porta el projecte de Llei

1. Sindicats i partits, afectats
El projecte de Llei de Contractes del Sector Públic estén el seu àmbit d’influència a partits polítics, organitzacions sindicals i empresarials, així com les fundacions i associacions vinculades a qualsevol d’ells, si es compleixen circumstàncies com que el seu finançament sigui principalment públic.

2. Associacions per a la innovació
Sorgeix ara el procediment de l’associació per la innovació, pel qual l’òrgan de contractació pot associar-se a una o diverses empreses quan les solucions disponibles al mercat no satisfan les necessitats del contracte. Es crea així un vehicle amb finançament per a R + D.

3. Consultes al mercat
L’article 115 del projecte de llei preveu la possibilitat de realitzar estudis de mercat i dirigir consultes als agents interessats per a “preparar correctament la licitació i informar els esmentats operadors econòmics sobre els plans i requisits que s’exigeixen per concórrer al procediment”.

4. Cap al procediment negociat
El procediment negociat sense publicitat per raó de la quantia (contractes d’obra inferiors a 200.000 euros) passarà a la història i serà reemplaçat pel nou procediment obert simplificat. Aquest preveu la reducció de terminis en els tràmits, amb l’adjudicació en un màxim d’un mes.

5. Divisió dels contractes en lots
Un dels canvis més significatius en la llei de contractes serà la fragmentació dels projectes en lots per fer més gran repartiment, extrem que ara calia justificar per excepcional. La norma buscarà incentivar la competència i afavorir l’accés de les pimes als contractes.


Causes per les quals obrir un contracte

La Directiva 2014/24 contempla diverses causes que permeten negociar un contracte. Es preveu, entre altres, la modificació per circumstàncies imprevistes que un poder adjudicador “diligent” no hagi pogut preveure; s’exigeix que el modificat no alteri la “naturalesa global del contracte” o que l’increment del preu no passi del 50% del valor del mateix.

 

Font: Cinco Días

admin

Recent Posts

Nou servei de suport a les empreses del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

Ens complau informar que el Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de…

13 hores ago

La formació i l’ocupació centren la quarta edició de les Trobades d’economia de Nou Barris

Després de centrar-se en la recuperació econòmica postpandèmia el 2021, la relació entre economia, ètica…

3 dies ago

Celebració de la Jornada ‘Flux i tràmits de nous subministres i Plataforma web; jornada tècnica e-distribució ENDESA’

La jornada, organitzada de forma conjunta amb la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya, va…

1 setmana ago

Sancions i bloqueig registral per la falta de presentació dels comptes anuals de l’empresa

L’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) ha començat a imposar sancions a les…

2 setmanes ago

CNC alerta que les noves exigències normatives han disparat al voltant del 50% les despeses generals per a les constructores

Les noves exigències laborals i mediambientals han disparat al voltant del 50% les despeses generals…

4 setmanes ago

Ruiz-Larrea y Certis creen ACTIA per liderar la construcció industrialitzada en fusta a España

Actia neix amb l'aval de més de mig segle d'experiència al sector de l'edificació i…

1 mes ago