Recomanem

L’afiliació en construcció va créixer un 1,9% al novembre, arribant a la xifra de 1.426.249 persones treballadores al sector

Increment històric en les afiliacions al sector de la construcció al novembre

El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat mes de novembre la xifra d’1.426.249 persones treballadores, cosa que representa un increment interanual de l’1,9%, amb 26.223 afiliacions més respecte al 2023. Segons les dades de l’Observatori Industrial de la Construcció, basades en l’estadística del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, també es va registrar un augment mensual del 0,6%, convertint aquest novembre en el millor pel que fa a afiliacions des del 2010.

El Règim General va comptabilitzar 1.013.789 persones afiliades, amb un increment del 0,7% respecte a l’octubre i un 2,1% interanual, equivalent a 20.576 treballadors i treballadores més que el 2023. Per activitats econòmiques, totes van experimentar creixements. La enginyeria civil i les activitats de construcció especialitzada van augmentar un 2,1%, mentre que la construcció d’edificis ho va fer un 2%. El Règim d’Autònoms, amb 412.461 persones afiliades, va registrar un augment mensual del 0,2% i anual de l’1,4%.

Tot i aquestes dades positives, l’Observatori va assenyalar una desacceleració en el ritme de creixement des de l’abril de 2023 i un estancament en els últims mesos. Per exemple, el Règim General va passar d’un creixement interanual del 7,1% al 2,1% al novembre de 2024, un descens de cinc punts percentuals.

Augment significatiu de les afiliacions femenines

El nombre de dones afiliades al sector es va situar en 162.723, el més alt registrat en un mes de novembre des del 2010, representant l’11,4% del total. Aquest col·lectiu va experimentar un creixement del 3,6% respecte a l’any anterior, superant el creixement del 1,7% registrat pels homes. Destaca el pes de les dones afiliades en empreses dedicades a la construcció d’edificis, amb un 13% del total, tant en el Règim General com entre els Autònoms, on van superar el 14%.

El millor novembre de la sèrie històrica

Segons el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la Seguretat Social va comptabilitzar 21.301.787 afiliats i afiliades al novembre, descomptant l’estacionalitat i l’efecte calendari. Això suposa un increment de 495.428 persones ocupades en el que va d’any, encadenant un mes més de creixement continu. A més, l’afiliació mitjana va superar els 21,3 milions de persones, amb 496.389 ocupats i ocupades més que fa un any, convertint-se en el novembre amb el major nivell d’ocupació de la sèrie històrica.

Pel que fa a l’atur registrat, el nombre de persones desocupades inscrites a les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (Sepe) va augmentar en 16.036 respecte al mes anterior, un descens percentual del 0,62%. L’atur registrat es va situar en 2.586.018 persones, la xifra més baixa des del 2007.

La reducció de l’atur respecte a l’octubre va afectar tots els sectors econòmics. Va disminuir un 0,46% en serveis (8.693 persones); un 1,12% en indústria (2.268 persones); un 1,08% en construcció (2.124 persones); un 2,17% en agricultura (1.902 persones); i finalment, entre el col·lectiu sense ocupació prèvia, va descendir un 0,43% (1.049 persones).

Valoracions sindicals

Davant d’aquestes dades, CCOO va destacar que “la contractació ofereix una imatge estable el 2024 respecte a anys anteriors, més marcats per les transformacions generades per la reforma laboral, com la millora de la qualitat i el descens de la rotació”. A més, van remarcar que “és fonamental que aquestes bones dades laborals continuïn perquè la positiva marxa de l’economia espanyola sigui percebuda per les famílies treballadores”.

Per la seva banda, UGT va posar émfasi en que “la temporalitat de l’afiliació es manté en mínims del 12,65%, i l’ocupació creada continua sent majoritàriament estable i de qualitat”. Tanmateix, van assenyalar tres prioritats: seguir millorant el SMI i negociar increments salarials que permetin recuperar el poder adquisitiu perdut amb la crisi inflacionista; abordar l’atur de llarga durada, que encara afecta el 37,2% de les persones desocupades; i reduir la involuntarietat del treball a temps parcial, que amb un 46,9% constitueix la principal font de pobresa laboral al país.

admin

Recent Posts

Comencen les obres per adaptar l’intercanviador de Verdaguer

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha iniciat les obres de millora de…

1 dia ago

Novetats en les obres de connexió de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha donat inici a una nova fase…

6 dies ago

Oberta la convocatòria per presentar candidatura al Premis Catalunya Construcció 2025

El Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) ha obert la convocatòria per a la…

1 setmana ago

El sector de l’obra civil reclama al Govern una reforma urgent en la revisió excepcional de preus

La limitada eficàcia de la revisió excepcional de preus per als contractes d’obres signats abans…

2 setmanes ago

L’ARC aprova les bases d’una nova convocatòria d’ajuts de 8 milions d’euros per a la retirada d’amiant

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat les bases…

2 setmanes ago

Concurs obert per construir 350 habitatges de lloguer assequible

Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…

3 setmanes ago