Contràriament als metàl·lics i descomunals edificis de les pel·lícules de ciència ficció, tot apunta a que una vella coneguda, la fusta, serà protagonista als paisatges urbans del futur… fins i tot en forma de gratacels.
De fet, ja n’hi ha gratacels de fusta, com per exemple el Forgemind Archimedia, que amb 29’5 metres d’alçada i vuit pisos és l’edificació més alta de nord-america. Molt més extraordinari seria el gratacel de 300 metres que va presentar un equip d’arquitectes de la Universitat de Cambridge el passat abril a la ciutat de Londres. Encara en fase d’estudi, els seus creadors el defineixen com “una mostra del que serà la construcció en aquest segle XXI”.
A Barcelona, tot i l’escàs ús que donem a la fusta com a material constructiu, el cert és que en els darrers mesos s’han desenvolupat un grapat de projectes innovadors que reconcilien l’ús de la fusta amb la ciutat.
En només un any, s’ha enllestit un edifici de pisos turístics al Poble-sec, un equipament municipal (Can Portabella), una casa unifamiliar de cinc pisos a Gràcia i tres projectes més en marxa: un edifici de quatre habitatges a Sants, la cooperativa d’habitatges La Borda sobre sòl municipal de 28 pisos i 46 pisos socials construïts al recinte industrial de l’antiga Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu.
Des del Gremi vam tenir l’oportunitat de realitzar unes visites guiades a l’habitatge plurifamiliar del carrer Melcior de Palau i a la casa unifamiliar de Gràcia, l’edifici més alt de fusta de Barcelona. En totes dues visites vàrem comprovar l’aposta d’aquestes innovadores construccions per l’eficiència energètica, la sostenibilitat i la salubritat dels seus habitants.
En general, aquesta generació d’habitatges de fusta que estan arribant a Barcelona són fruit d’una voluntat d’optimitzar el model constructiu, utilitzant-se la fusta i els diferents sistemes d’eficiència energètica per arribar a unes millors prestacions en aïllament i confort.
Així mateix, alguns constructors destaquen com aquests habitatges, que normalment combinen la fusta amb el formigó dels fonaments de l’edifici, són més ràpids i menys costosos energèticament de construir, tot i que pel conjunt d’innovacions que incorporen sí que resulten al menys un 10% més cars que les construccions de formigó.
El mercat de la construcció europeu ofereix una imatge desigual: mentre una meitat dels països,…
Ja està oberta la nova convocatòria d'ajudes per impulsar la digitalització d'empreses del segment IV…
El passat dijous, 12 de desembre, es va celebrar a l'auditori del Gremi de Constructors…
El sector de la construcció afronta el repte d’incorporar joves, ja que només el 9%…
La Tresoreria General de la Seguretat Social començarà, previsiblement aquest desembre, a enviar les notificacions
Segons les dades publicades per l’Observatori Industrial de la Construcció, la variació anual també va…
View Comments
Hola, creo que debo hacer un inciso con mis respetos. Una construcción en madera ,ademas de mas ecológica, eficientemente energética y rápida de construir y con menos medios; tiene un coste económico mas bajo. Saludos.
Tomamos nota, gracias por tu aportación Simon