Formació Privada: Arquitectura sana i bioconstrucció
PROGRAMA
PROGRAMA
1) Adquirir els coneixements bàsics per crear i gestionar un canal de WhatsApp Business per a empreses i professionals del sector de la construcció.
La introducció de criteris de salut en el sector de la construcció emergeix com una tendència creixent, impulsat per un interès social i evidents necessitats mediambientals. Aquests aspectes son recolzats per l’aparició de recents directives europees, interpel·lant a tot el sector de la construcció. La transversalitat necessària en aquesta aproximació troba les eines d’aterrament a través de la bioconstrucció.
Els materials i sistemes constructius de la bioconstrucció son circulars, naturalment descarbonitzats, locals i saludables. Sovint no s’utilitzen degut al seu desconeixement, tant de les seves propietats i tècniques constructives, així com dels requeriments d’aplicació i beneficis.
En aquests curs d’arquitectura sana posarem llum a aquestes incògnites i descobrirem nous materials i procediments constructius per visibilitzar que son viables, segurs i possibles. També coneixerem sistemes d’instal·lacions que generen espais saludables, evitant l’aparició de la síndrome de l’edifici malalt.
La finalitat és oferir la capacitat de desenvolupar noves capacitats i coneixements que poden obrir oportunitats professionals.
CONTINGUTS:
SESSIÓ 1 : ARQUITECTURA SANA I SALUT. PRINCIPALS CONTAMINANTS
1-Relació entre edificació i salut
2- Contaminants
De cada contaminant es veurà la seva definició, què son, on es troben al sector de la construcció, quines son les seves conseqüències sobre la salut, com els podem mesurar, , quina és la seva normativa o altres referències. I sobre tot, es proposaran criteris de millora en el disseny arquitectònic per reduir o controlar la seva exposició.
Respecte dels contaminants químics, veurem com la seva necessitat de reducció s’alinea a les noves directives europees.
SESSIÓ 2: SISTEMES CONSTRUCTIUS DE BIOCONSTRUCCIÓ
Els materials i sistemes constructius que es fan servir a la bioconstrucció donen resposta a molts dels requeriments que cada cop es sol·liciten als materials i sistemes constructius. Sovint el seu desconeixement fa que no s’utilitzin prou, per això aprofundirem en els més rellevants:
De tots ells veurem pros i contres, quina és la seva normativa, detalls constructius i exemples de referència, inclús d’obra pública, per entendre que no son una utopia, si no una realitat cada cop més propera.
SESSIÓ 3: INSTAL·LACIONS BIOCOMPATIBLES
En primer lloc, entendrem quina és la nostra relació amb diversos indicadors d’origen físic vinculats a l’espectre electromagnètic (higrotèrmia, il·luminació i camps electromagnètics de baixa freqüència). Aquesta informació ens permetrà definir com ha de ser un ambient interior biològicament compatible a través dels sistemes de:
En aquesta sessió també veurem el cas específic de la síndrome de l’edifici malalt, vinculat a un desajust d’aquestes variables.
SESSIÓ 4: MATERIALS D’ACABAT I SUPERCIAL
Els materials d’acabat superficial son els que més incidència tenen sobre la qualitat ambiental interior. Veurem com hi influeixen i quines alternatives tenim per a paraments i revestiments horitzontals i verticals:
SESSIÓ 5: MATERIALS D’ACABAT SUPERFICIAL
Disseny psicosocial a través de diverses aproximacions:
Exemples i recursos entre arquitectura sana i salut.
Bioconstrucció i la seva relació amb les diverses certificacions mediambientals
Aproximació global en diferents sectors: hoteler, oficines, habitatge, terciari. També de manera específica com a estratègia de rehabilitació.