Categories: Sin categorizar

Constructores i model BIM. Entrevista a Gorka Gibert Alonso

Tot i la seva progressiva consolidació en el sector, el cert és que encara són moltes les empreses constructores que no s’atreveixen a donar el pas endavant per incorporar el model BIM en el seu funcionament, per creure que pot resultar poc rentable.

Contràriament, el cert és que funcionant amb BIM les constructores poden beneficiar-se dels avantatges que comporta un model integrador dels diferents processos del projecte constructiu. Així mateix, progressivament s’està implementant com obligatori en licitacions publiques i projectes privats.

Parlem amb Gorka Gibert Alonso, docent del Gremi i Director de projectes BIM a Gesob, asesoria y gestió de projectes i obres, per tal que ens expliqui l’actualitat sobre el BIM.

-En quins projectes ja és obligatori utilitzar el BIM?

En l’actualitat i des del 17 de Desembre del 2018 és obligatori utilitzar metodologia BIM en tots els projectes amb finançament públic en el sector de la construcció. A partir del 26 de juliol d’aquest any també serà obligatori als projectes d’infraestructures públiques.

-Requereix una gran inversió de temps aprendre a fer servir el BIM? Per a quins perfils professionals serà més senzill i per a quins més complicats? 

La veritat és que sí, no es pot aprendre la metodologia BIM ni amb un curs de 30 hores ni un de 60 hores. La metodologia BIM afecta a molts aspectes de la nostra feina, no és només una eina de treball és una manera de treballar que ens farà modificar els nostres processos actuals, les eines amb les quals estem habituats i inclús a vegades els rols dels nostres agents dins del procés constructiu. Penso que tots els perfils professionals tenen que canviar el seu procés amb una dificultat semblant, cadascun amb el seu nou rol. El més difícil de fer entendre es que aquesta nova manera de treballar ha d’integrar a tots els agents dels del minut zero; projecte, obra i manteniment d’un edifici han de començar a treballar-se a la vegada perquè després sigui molt més fàcil arribar amb els terminis i costos previstos.

-Quin és el perfil d’alumnes habituals als cursos del Gremi? Constructors? 

En els cursos que impartim al Gremi de Constructors trobem tota mena de perfils professionals, aquesta varietat dóna molt de joc per realitzar les classes perquè així podem explicar la diferent manera de veure i utilitzar la mateixa eina pels diferents perfils i el que li pot interessar més a un o un altre. He tingut interioristes, enginyers d’instal·lacions enginyers d’estructures, arquitectes projectistes, aparelladors i sí també constructors, encara que per trobar-nos al Gremi de Constructors s’ha de dir que en un nombre més baix. Té una raó molt lògica, els promotors tant públics obligats i privats motivats per les avantatges d’utilitzar la metodologia BIM ja demana els seus projectes així, però el potencial que es pot treure en fase d’obra i sobretot en fase d’explotació encara no s’ha produït. Quan a les obres comencin a demanar experts amb aquesta metodologia els cursos s’ompliran de constructors. 

-Què recomanaries a les nostres empreses per adaptar-se al BIM?

El primer que recomanaria és que els gerents hi creguin, que siguin conscients que s’ha d’invertir temps i diners per implementar la metodologia però que aquesta inversió es veurà recuperada molt aviat amb els primers projectes. S’ha de començar marcant uns objectius que siguin fàcilment assequibles i anar pujant esglaó a esglaó amb la resta.

Començar per cursos de modelat per conèixer les eines natives de treball, d’allà on surt tota la informació per gestionar la obra crec que és primordial, potser molts dels agents que faran el curs no es dedicaran a modelar res, però és molt necessari per conèixer d’on comença la metodologia.

-Amb els cursos de Revit del Gremi quin nivell s’assoleix en l’ús de Revit? 

Els cursos de Revit del gremi de Constructors són molt complerts en el sentit que l’alumne fa una ullada a les possibilitats del programa, però com hem parlat abans, no es pot aconseguir un bon nivell de l’eina amb un curs de 62 hores en total. Per poder assolir un nivell alt de l’eina s’han de fer un mínim de 1000 hores per ser un usuari expert.  Els cursos ens serveixen per que els alumnes puguin desenvolupar totes aquestes hores amb les pràctiques en projectes ja definits o incús els més decidits amb projectes actuals.

-Novetats sobre el BIM al 2019? Tendències?

El fet de que ja a mitjans del 2019 ja sigui obligatori l’ús de la metodologia en tots els sectors  de la construcció es preveu que el 2019 sigui un any on els projectes realitzats amb BIM  augmentin exponencialment. Per desgracia en molts casos només actuem quan ens obliguen a  fer-ho, però també en altres ens adonem del potencial que té aquesta metodologia i els  beneficis que provoca.  La tendència és que es consolidi al desenvolupament del projecte en BIM i que ja es comenci a  demanar de manera més generalitzada a obra, que els processos de treball estiguin marcats  per un objectius BIM per resoldre’ls i que no en un futur molt llunyà per fi es finalitzi el cicle  constructiu i la explotació de l’edifici formi part del procés.

 

 

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Resumen de la Jornada RiMe 18/07/2024

La última Jornada RiMe celebrada el día jueves 18 de julio contó con la participación…

5 meses ago

Nuevo acuerdo entre el IMU y el Gremio de Constructores para potenciar la Regeneración Urbana en la ciudad

Nuevo convenio de colaboración entre l'Institut Municipal d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona y el Gremio…

6 meses ago

Celebración de la Asamblea General 2024

El Gremio de Constructores llevó a cabo el pasado día jueves 20 de junio, su…

6 meses ago

Conmemoración a las empresas que cumplen 50 años como agremiadas

El pasado jueves 8 de febrero se celebró una jornada especial en conmemoración a las…

10 meses ago

Implementación del Plan de Pensiones en las nóminas; cotizaciones y retribuciones

La jornada técnica celebrada el pasado martes 12 de diciembre por la mañana, en la…

1 año ago

Novedades del 7º Convenio General del Sector de la Construcción: entrada en vigor del Plan de Pensiones

Ayer, martes 21 de noviembre, se celebró en la sede del Gremi la jornada Novedades…

1 año ago