Entrevistes

Algunes conclusions del debat sobre reptes de les organitzacions empresarials…

El passat dijous 12 de desembre, de 19:30 h a 21 h va tenir lloc un interessant debat a les instal·lacions del Gremi amb el títol “Organitzacions empresarials i entitats sectorials. Reptes i Oportunitats”; i amb la participació de David Garrofé (Secretari General, CECOT), Josep Túnica (President, ASINCA), David Albert (President, CUINESCAT), Miquel Puig (Vicepresident, FEGICAT) i  Josep Gassiot (President, GCOB).

Moderat per Mercè Polo, gerent del Gremi de Constructors,  vam tenir l’ocasió d’escoltar i debatre aspectes vinculats amb  la situació, missió i objectius de les organitzacions, l’existència de conflictes d’interessos entre entitats, el paper de les administracions publiques, noves percepcions i prioritats de les empreses, noves tendències i funcions per potenciar l’associacionisme, etc.

De la sessió van sorgir molts diagnòstics i reptes de cara a enfortir l’associacionisme. Destaquem els següents:

  • La tradició associacionista de Catalunya ha originat un alt nombre d’associacions al nostre, la qual cosa requereix buscar punts comuns i estratègies compartides per guanyar capacitat d’influència i de recolzament al teixit empresarial
  • Les entitats empresarials avui dia no només serveixen per recolzar a les empreses si no per impulsar-les i sensibilitzar-les en relació a practiques de responsabilitat social.
  • L’administració hauria de valorar més el paper de les associacions com corretges de transmissió entre ella i les empreses, en qüestions normatives, d’agenda o de sensibilitat social. En aquest sentit, calen associacions amb professionals, i això té un cost que cal assumir entre tots.
  • La creació de comitès i punts de trobada entre organitzacions i entitats és més necessària que mai, per tal d’aplegar les diferents veus i enllestir estratègies comunes.
  • Les associacions empresarials transversals son necessàries per manifestar la posició dels sectors empresarials, promoure l’emprenedoria i manifestar la incidència en el progrés social i el benestar dels ciutadans.
  • Les associacions i gremis sectorials poden focalitzar millor la promoció de les activitats empresarials i les bones pràctiques en els diferents sectors industrials, comercials i de serveis.
  • Les associacions han de buscar visibilitzar més les seves funcions i sentits, així com seguir buscant què oferir que pugui ser de valor per les empreses. De la mateixa manera que la formació o el finançament havien estat pilars de les associacions, cal seguir permanentment buscant de nous.
  • Hi ha una certa crisis en l’associacionisme degut en part a que moltes empreses només volen adherir-se a canvi de prestacions i guanys econòmics directes, no tant per mantenir una veu representativa o per pertànyer a una entitat que aplegui al seu col·lectiu professional. Una altra raó té un caràcter més conjuntural, a causa del descrèdit que patim les patronals conjuntament amb altres actors com els sindicats o els partits polítics, segurament en bona part degut a un descontent social generalitzat envers les condicions de vida, i més concretament les laborals.
  • En altres països les organitzacions empresarials reben molt més suport de l’administració. Es una via que potser caldria reivindicar.
  • Cal reivindicar el valor de l’associacionisme com un lloc de trobada dels sectors i els professionals, on es comparteixen experiències, reivindicacions, valors i missions.
  • Atreure als joves és el gran repte. Cal donar-lis veu i emmotllar-nos als seus valors, maneres de fer i necessitats. Cal reivindicarà l’associacionisme per promoure els valors de la professionalitat, la feina ben feta i la responsabilitat social empresarial. Un sector amb valors compartits és un sector més sà i en conseqüència un sector més rentable a llarg termini.

 

Destaquem una frase de cada participant de la Taula Rodona:

 


David Garrofé (Secretari General, CECOT):

“Quina va ser la clau dels Gremis durant segles?  Teníem productes que només oferíem nosaltres…”

 


Josep Túnica (President, ASINCA):

“És vital per les associacions trobar les maneres de connectar no només amb les empreses, sinó també amb la societat”

 


David Albert (President, CUINESCAT):

“Mirar a la joventut és la clau del futur de les associacions, També trobar espais de trobada entre les diferents entitats per aplegar veus per defensar interessos compartits”

 


Miquel Puig (Vicepresident, FEGICAT):

“Cal apostar per la innovació i un canvi de model”

 


Josep Gassiot (President, GCOB):

“Els Gremis que funcionen fan també un servei públic. A molts gremis l’administració ens demana opinió, i fer d’altaveu entre els nostres col.lectius”

 

admin

Recent Posts

Resumen de la Jornada RiMe 18/07/2024

La última Jornada RiMe celebrada el día jueves 18 de julio contó con la participación…

4 meses ago

Nuevo acuerdo entre el IMU y el Gremio de Constructores para potenciar la Regeneración Urbana en la ciudad

Nuevo convenio de colaboración entre l'Institut Municipal d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona y el Gremio…

5 meses ago

Celebración de la Asamblea General 2024

El Gremio de Constructores llevó a cabo el pasado día jueves 20 de junio, su…

5 meses ago

Conmemoración a las empresas que cumplen 50 años como agremiadas

El pasado jueves 8 de febrero se celebró una jornada especial en conmemoración a las…

9 meses ago

Implementación del Plan de Pensiones en las nóminas; cotizaciones y retribuciones

La jornada técnica celebrada el pasado martes 12 de diciembre por la mañana, en la…

11 meses ago

Novedades del 7º Convenio General del Sector de la Construcción: entrada en vigor del Plan de Pensiones

Ayer, martes 21 de noviembre, se celebró en la sede del Gremi la jornada Novedades…

1 año ago