Notícies

Entrevista a Salvador Guillermo, Secretari general adjunt de Foment del Treball

A la Revista Constructors del passat mes desembre vam publicar una entrevista a Salvador Guillermo, Secretari general adjunt de Foment del Treball, per preguntar-li sobre la situació de l’economia en temps de crisi sanitària i econòmica pel nou coronavirus.

  1. Quina ha estat i és la factura a l’economia espanyola i catalana de la Covid-19 i de les mesures de contenció? Com creu que evolucionarà l’economia en els propers mesos?

La factura és molt significativa. A més a més, i a diferència d’altres països propers, la caiguda d’ocupació és molt intensa al nostre país, i per tant, cal afegir que si no s’adopten les mesures de suport escaients podem tenir també una crisi social.

Igualment, totes les previsions assenyalen la futura millora, tota vegada que aquesta segona tongada de la pandèmia pot reduir aquesta recuperació, un cop acabat el confinament.


  1. Com ens sortirem d’aquí? Què cal fer per remuntar el millor i més aviat possible?

Hem de ser conscients que la crisi es profunda, però també temporal, per les restriccions a l’activitat i a la mobilitat. Per tot això, es imprescindible donar el màxim suport possible a l’economia i als sectors afectats per part del sector públic, per a que recuperin ràpidament, un cop superada la crisi sanitària, la velocitat de créixer que tenien abans. No s’ha d’oblidar que altres països han donat més ajuts directes, i també més línies de crèdit.


  1. Hi haurà una evolució en l’estructura econòmica del nostre país? En quin sentit?

Tot canvi suposa la necessitat d’adaptació. L’anterior crisi, que va ser immobiliària, va suposar una forta caiguda de l’activitat del sector. Aquí hi ha canvis més estructurals, derivats d’una major digitalització, que afectarà al comerç, l’ensenyament o la sanitat, entre d’altres, on la via digital entra de forma accelerada. També afecta al factor de sostenibilitat ambiental. Per exemple, cal preveure una major activitat en rehabilitació, especialment amb els majors ajuts pels temes d’eficiència energètica.


  1. Quines són les debilitats més significatives de la nostra economia en la situació actual? I les fortaleses?

Una de les debilitats, podria ser, la falta de governs forts, que sempre són necessaris, i encara més en moments delicats. Per això el clam a totes les forces polítiques per la recerca d’un gran acord (en el que tots perden per guanyar tothom), sense apriorismes que dificultin el diàleg, negociació i pacte. Si no es possible en tots els àmbits, almenys que ho sigui en l’Agenda econòmica i social per sortir del sotrac que tenim actualment. La fortalesa és la gent, la capacitat de resiliència i la d’emprendre, però no ho podem fer sols. Sempre recordo la por al mercat europeu en la nostra integració a l’UE, i va ser una història d’èxit on la nostra gent, o gran part, ho van fer possible.


  1. On serà el punt d’equilibri entre la despesa social i la inversió?

No són contraposades. Recentment el Fons Monetari Internacional assenyala la necessitat d’inversió, i específicament d’inversió pública, per reactivar l’economia, i reactivant l’economia resoldrem una part de la qüestió social, i generarem més ingressos, per la via impositiva, per pagar despesa social.

Ara toca un binomi, però cal reforçar la reactivació, doncs s’ha parat la maquinària per atendre qüestió de salut, i tocarà de nou arrencar-la.


  1. Com creu que es podran canalitzar els ajuts europeus al sector de la construcció?

A partir de les directrius europees de cap a on han d’anar la destinació dels fons extraordinaris, sembla que serviran especialment per la rehabilitació (i més en concret l’associada a eficiència energètica) i per les obres públiques de caire més sostenible, com podria ser, per exemple, les rodalies, o dotar-se d’infraestructures pels vehicles elèctrics.

admin

Recent Posts

Novetats en les obres de connexió de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha donat inici a una nova fase…

5 dies ago

Oberta la convocatòria per presentar candidatura al Premis Catalunya Construcció 2025

El Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) ha obert la convocatòria per a la…

1 setmana ago

El sector de l’obra civil reclama al Govern una reforma urgent en la revisió excepcional de preus

La limitada eficàcia de la revisió excepcional de preus per als contractes d’obres signats abans…

2 setmanes ago

L’ARC aprova les bases d’una nova convocatòria d’ajuts de 8 milions d’euros per a la retirada d’amiant

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat les bases…

2 setmanes ago

Concurs obert per construir 350 habitatges de lloguer assequible

Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…

3 setmanes ago

L’afiliació en construcció va créixer un 1,9% al novembre, arribant a la xifra de 1.426.249 persones treballadores al sector

El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…

4 setmanes ago