Notícies

Entrevista a Montse Pujol, fundadora i gerent de Prêt-à-porter cases, del Grup PMP

Avui parlem amb Montse Pujol, fundadora i gerent de Prêt-à-porter cases, especialistes en cases prefabricades des de fa 20 anys. En aquesta entrevista aprofundim sobre aquesta modalitat tan incipient al nostre sector.

 

Què va inspirar la creació de PMP?

L’any 2006, després d’una llarga experiència construint cases amb un sistema tradicional, em sorgeix l’oportunitat de construir un projecte d’habitatge innovador, mitjançant un sistema constructiu industrialitzat, la casa Kyoto. Una casa que fomentava l’estalvi del consum d’aigua, un ambient interior saludable, més prestacions tèrmiques i acústiques, reducció de les emissions de CO2 i utilització de materials sostenibles per construir-lo.

Vam gaudir i treballar molt buscant sistemes de construcció alternatius. Vam anar a buscar ajudes a totes les administracions per fer recerca en habitatge sostenible, però ningú ens va donar res. La vam desenvolupar sense ajudes i l’esforç es va veure recompensat amb diversos premis i publicacions en revistes de gran prestigi nacional i internacional. La veritat és que sembla estrany que en un món on la majoria de productes que ens envolten estan industrialitzats (cotxes, telèfons, aparells informàtics, electrodomèstics…) estiguem produint habitatges, que és un bé de primera necessitat, amb processos arcaics basats, sobretot, en procediments manuals.

La casa Kyoto havia estat el punt d’inflexió. Va ser aleshores quan decideixo crear el meu propi sistema de construcció industrialitzada. Això significa que vam establir un procés de fabricació per a la construcció d’habitatges però no vol dir que produïm cases en sèrie. Nosaltres no construïm models de cases. Fem cases úniques amb un procés de fabricació i uns protocols que hem estandarditzat per tenir el màxim control i evitar inconvenients al client. És una forma de treballar que assegura un resultat perfecte. El meu objectiu era desenvolupar i implementar un sistema de construcció industrialitzada de cases que permetés agilitzar els terminis d’ execució, millorar els controls de qualitat, la gestió dels residus a l’obra i facilitar la prevenció de riscos laborals. Tot això seguint criteris de sostenibilitat i bioclimàtics com ara el comportament passiu de l’edifici.

La construcció ja no començava i acabava a l’obra, sinó que s’inicia en la indústria i finalitza en obra. Això significa que gran part dels treballs es realitzen a la nostra fàbrica, en condicions controlades i sense imprevistos. S’automatitzen tots els processos amb l’objectiu de millorar en producte, en preu i en eficiència.

Quina era la situació de les cases prefabricades a Espanya fa vint anys?

Quan vam començar pensàvem en la industrialització com a clau de futur, ni tan sols se’n parlava. Avui, la construcció industrialitzada ja és el present. El planeta ens està demanant canvis urgents en la forma de construir: sistemes més eficients, amb menys consum d’aigua, amb menys residus, amb menys impacte ambiental i amb més seguretat. No ens podem permetre seguir construint de la manera tradicional. És massa costós, lent, perillós i, sobretot, insostenible. Sembla que al final ho estem entenent. No només estem més sensibilitzats sinó que cada vegada hi ha més companyies que ofereixen aquesta manera de construir. Quan nosaltres vam començar érem un parell comptades. Avui, l’oferta s’ha multiplicat. Això, clarament marca un canvi de tendència.

Com ha crescut PMP des de la seva creació?

Vam començar sent menys de 5 persones i poc a poc hem anat augmentant de forma exponencial la plantilla, sobretot en les àrees d’arquitectura, enginyeria i fàbrica, passant ja els 100 treballadors en total. A més, recentment hem ampliat oficines i showrooms a Lleida, Barcelona i Madrid i hem reformat altres delegacions comercials del territori català.

Quins desafiaments va trobar en la transició de la construcció industrial a la residencial?

No ha estat fàcil introduir un sistema tan disruptiu com el nostre en un sector que li costa anar de la mà de la innovació i la tecnologia. Aquesta mentalitat es trasllada a la societat i hem necessitat molta pedagogia per poder-ho transmetre al client final.

Com va desenvolupar el concepte de “cases prêt-à-porter” i quines avantatges ofereixen respecte a la construcció tradicional?

En el nostre cas, tenim un producte industrialitzat però 100% personalitzable. No fem dues cases iguals i no tenim models estàndard. Hem construït centenars de llars i totes tenen el seu estil, disseny i particularitat. Poder construir una casa mitjançant un sistema industrialitzat significa poder controlar amb total precisió totes les fases del procés. Això és tradueix a poder garantir un preu tancat, uns terminis d’execució curts, una acurada eficiència energètica i, entre molts d’altres avantatges, assegurar la sostenibilitat mediambiental.

En el nostre cas, el fet de tenir instal·lacions (fàbrica, centre logístic, showroom…) i equip (arquitectes, enginyers, economistes…) propi i en plantilla ens proporciona 3 grans avantatges. D’una banda, ens facilita el desenvolupament d’un sistema únic amb parets de càrrega capaç de fer llums de fins a 12 metres sense pilars i un servei al client inigualable, que ens fa diferents de la resta de sistemes industrialitzats. D’altra banda, ens permet controlar i optimitzar tots els processos i costos per aconseguir temps d’execució de l’envoltant de 7-9 dies i d’execució total de l’habitatge de 4-5 mesos. Això no seria possible sense un control minuciós de totes les fases del projecte. I per últim, però no menys important, poder oferir un servei de cicle complet. No només fabriquem, també ens ocupem de totes les fases del procés, sent aquest un dels avantatges més grans.

Ens podria explicar què és Khanvian?

Khanvian és el nostre sistema integral de construcció d’edificis i habitatges, patentat a tota Europa. Ens permet construir tot l’habitatge a la nostra fàbrica, dins d’una cadena de producció, amb tots els detalls estudiats pel nostres arquitectes i enginyers, amb la minuciositat i deteniment que exigim per les nostres llars. Permet estalviar temps, costos i augmentar dràsticament la qualitat mitjançant la utilització d’elements industrialitzats de fàcil assemblatge. Peces de fonamentació, estructurals, de tancament de façanes, de forjat, divisòries interiors, falsos sostres, escales… Pràcticament tots els elements surten ja de la nostra factoria amb els seus corresponents acabats, fusteries, aïllaments, instal·lacions i mecanismes ja integrats. Així, es simplifiquen al màxim totes les tasques que es duran a terme a la ubicació final. A més, el sistema permet reubicar les divisòries interiors per canviar la distribució de la casa. Un canvi en la concepció de l’habitatge com a estructura fixa passant a convertir-lo en un espai que es pot redistribuir i adaptar fàcilment a les noves necessitats que vagin sorgint al llarg de la vida dels seus propietaris. Passar de cases definides a les necessitats de vida actual, a cases actualitzables, que evolucionen amb la vida dels seus propietaris, que canvien amb ells.

Com ha incorporat la sostenibilitat en les construccions de PMP?

La sostenibilitat de les nostres cases no es redueix a la dels materials o la de la seva eficiència energètica. Els nostres projectes són sostenibles fins i tot des de la fase de construcció, una cosa excepcional en el sector. Amb el
nostre sistema, la gestió de residus és més eficient, ja que els moviments en el terreny es concentren en una sola setmana i amb totes les peces preparades des de fàbrica. Això evita la contaminació dels múltiples desplaça-
ments de l’obra tradicional i concentra els residus en fàbrica, des d’on s’envien directament a reciclar o es reaprofiten si és possible. A més, estudiem els projectes minuciosament per aprofitar al màxim els recursos naturals i utilitzem, sempre que podem, materials de proximitat.

Com veu l’evolució de la industrialització i sostenibilitat en la construcció en els pròxims anys?

El planeta ens demana a crits processos sostenibles: menors consums d’aigua, menors residus, menor impacte ambiental i més seguretat en tots els processos. I encara que el compliment de les normatives exigides pel Codi
Tècnic de l’Edificació (CTE) cada cop van més en aquesta línia, des de la companyia tenim una visió molt particular i és que sentim la necessitat d’avançar-nos a les normatives actuals, amb l’ús nous materials i de de la tecnologia més capdavantera. Treballar així només té una conseqüència per al client: allarga el confort, la salut i l’eficiència de casa seva. Els processos més industrialitzats, en aquest cas en termes de fabricació de llars, ens permeten no sols una optimització de costos i temps, sinó també de les possibilitats a l’hora de reduir la petjada mediambiental i apostar per sistemes i processos més sostenibles i controlats.

Quins són els plans de futur per a PMP?

Tenim clar que el futur i el present és industrialització. Hi ha molt de camp per on continuar creixent, millorant i evolucionant. Per tant, el nostre objectiu és continuar innovant per fer possible que el benestar de l’hàbitat també hi sigui present durant tot el procés. Volem continuar treballant per reduir encara més els terminis de temps, eliminar els increments en el pressupost i seguirem investigant sobre quins són els materials i processos òptims que ofereixin la qualitat i el benestar que exigim a les nostres llars.

Quins aprenentatges valuosos heu adquirit al llarg dels anys?

A banda de la millora constant i la incorporació de l’última tecnologia per al nostre producte i sistema, crec que és igual d’important assessorar i acompanyar al client per garantir una qualitat excel·lent del producte i del servei. Quan l’objectiu final és la persona i no la venda tot canvia. El que defineix un bon resultat és haver complert les ex- pectatives de la persona que habitarà en aquesta casa, havent cobert totes les necessitats. Proporcionar als clients el coneixement d’arquitectes, interioristes i enginyers i també economistes i financers ens permet assessorar no només en relació amb el disseny, la qualitat dels materials o l’eficiència del producte, sinó proporcionar una visió holística de tot el procés. L’aprenentatge més valuós és que quan el focus el posem en les persones, l’èxit està assegurat.

 

Accedeix a l’entrevista i a altres continguts d’interès per al sector a la nostra revista

Enllaç a la revista del Gremi

admin

Recent Posts

Concurs obert per construir 350 habitatges de lloguer assequible

Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…

4 dies ago

L’afiliació en construcció va créixer un 1,9% al novembre, arribant a la xifra de 1.426.249 persones treballadores al sector

El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…

2 setmanes ago

La construcció a Espanya creixerà un 3’5% al 2025, segons Euroconstruct

El mercat de la construcció europeu ofereix una imatge desigual: mentre una meitat dels països,…

3 setmanes ago

Nova convocatòria d’ajudes del Programa Kit Digital per a la digitalització d’empreses amb entre 50 i 250 empleats

Ja està oberta la nova convocatòria d'ajudes per impulsar la digitalització d'empreses del segment IV…

3 setmanes ago

Resum de la jornada RiMe del 12 de desembre de 2024

El passat dijous, 12 de desembre, es va celebrar a l'auditori del Gremi de Constructors…

3 setmanes ago

“Cionitia” neix per a apropar el sector de la construcció als més joves

El sector de la construcció afronta el repte d’incorporar joves, ja que només el 9%…

4 setmanes ago