Notícies

Entrevista a Albert Martí Carreras, copropietari de Mosaics Martí

Avui parlem amb Albert Martí sobre mosaics, un element constructiu que a l’últim segle ha marcat tant la ciutat de Barcelona com la vida de la seva família gràcies a Mosaics Martí, l’empresa que va fundar el seu avi.

 

¿A què es dedica Mosaics Martí?

Mosaics Martí som una petita empresa manresana, amb una arrel familiar centenària, dedicada a la producció del tradicional i artesanal mosaic hidràulic. La tradició familiar és molt present a l’ADN de la nostra petita empresa, encara que som ferms defensors del nostre producte, el mosaic hidràulic i convençuts de la seva capacitat d’adaptació a tots els temps.

Sou una empresa històrica del sector… Quan es va fundar Mosaics Martí? Com ha estat l’evolució de l’empresa?

Potser és molt agosarat parlar d’empresa històrica, però en qualsevol cas ja fa més de 100 anys que existim i només per això ja formem part de la història… encara que sigui una mica, oi?

El nostre avi, Bernat Martí Arlandis, amb orígens valencians, obre el taller familiar, a Manresa, el 1913. De fet, l’avi, que va ser un emigrant més a la Barcelona dels temps de l’Exposició Universal del 1898, va tenir el seu primer contacte amb els mosaics hidràulics treballant un temps a la prestigiosa Casa Escofet, fins que va tenir prou capacitat financera per poder obrir el seu propi taller.

Des de la seva fundació (1913), Mosaics Martí ha estat una empresa familiar vinculada a la producció de mosaics hidràulics, però al llarg dels anys també als materials per a la construcció. El seu fill i el nostre pare, Pere Martí, obre el 1950 un dels primers magatzems de materials per a la construcció de Manresa, i també es dedica a la fabricació de panots i prefabricats del formigó, quan el Mosaic hidràulic comença a decaure entre els anys 1950-1980. És a finals de la dècada dels 80 que el meu germà Pere i jo vam decidir tornar a produir els mosaics hidràulics.

Ens pots explicar una mica més sobre els mosaics? De què estan fets? Com es fan? És un procés industrialitzat o artesà?

El mosaic hidràulic és una rajola de ciment. Però una rajola de ciment amb unes característiques molt especials, tant en la matèria primera (ciments, àrids i pigments naturals), com en el seu procés de producció, que és pràcticament igual avui dia que tal com es feia fa més de 100 anys .

En el seu procés de producció intervenen ciments blancs i pòrtland, àrids de marbre i sorra i els pigments de colors naturals. El procés és artesanal, encara que requereix una maquinària i uns utillatges que fa que puguem parlar d’un procés preindustrial. L’artesà mosaista té un motlle, format per tres peces, que són base, cinturó i tap; i utilitza les grimpes, per poder fer els dibuixos característics dels mosaics.

L’entrevistat (a l’esquerra) i en Jaume Torrejón, artesà mosaista i actual cap del taller de Mosaics Martí

Ens pots comentar com ha estat l’evolució del mosaic a Catalunya a nivell general? Quin ús social i cultural té?

El mosaic hidràulic a Catalunya té una època de referència, al voltant del modernisme. De fet no es donen gaires situacions com aquesta en què un producte com el mosaic, troba en una referència cultural, el Modernisme, el lloc ideal per desenvolupar-se i oferir-se amb tant d’èxit que ha acabat sent reconegut a tot el món.

Els arquitectes del Modernisme dibuixen els mosaics, que els fabricants de l’època produeixen i es posen als paviments de les cases més emblemàtiques. Encara que també és un producte que s’estén a tot tipus de construcció, com es veu en la quantitat de m2 de mosaic que trobem a les construccions des de fa més de 100 anys, i que avui dia, encara llueixen en tota la seva esplendor. Avui produïm els mosaics pràcticament igual que fa més de 100 anys, amb els avantatges d’unes primeres matèries (ciments, àrids, pigments…) sens dubte molt millors que abans.

Ha canviat molt l’activitat i la manera de fer actual en comparació amb la que feia servir el seu avi?

Han passat més de 100 anys i lògicament han canviat moltes coses, però com deia abans, nosaltres al taller produïm amb les mateixes premses, motlles i utillatges de l’avi.

Pel que fa al producte, abans es produïen una sèrie de models on es plantejaven poques variabilitats, i avui, el gran valor del mosaic és que parlem d’un producte artesà, produït peça a peça, que ens permet fer produccions molt personalitzades. I això fa que els nostres clients puguin gaudir d´uns mosaics únics per casa seva.

Quina importància tenen els mosaics dins de la vida i la història d’una família de generacions dedicats als mosaics?

Com us podeu imaginar, a la nostra família els mosaics són un element més del dia a dia i seria difícil separar la família Martí de Mosaics Martí. I més, tenint en compte els anys que parlem, amb tot allò que el país ha viscut (revolucions, dictadures, guerra…). Nosaltres, la tercera generació vam néixer tenint el taller sota casa i per tant era el lloc dels nostres jocs de petits i com no, del nostre aprenentatge.

Des de fa anys a Barcelona, ​​l’arquitectura dels edificis sembla molt orientada a espais minimalistes i monocolors. Com encaixa el mosaic en aquesta perspectiva? Quina demanda té avui dia?

Aquesta és una realitat que es constata, encara que en aquests temps hem treballat produint mosaics amb colors molt neutres. Fa dos o tres anys que notem com està tornant el color i això ens alegra molt, encara que potser no torna en dissenys, diguem-ne més florals o modernistes, sinó en visions més contemporànies. Els arquitectes i els interioristes aprecien la capacitat de personalització dels mosaics i estem treballant tant en l’àmbit privat com en espais públics (hotels, restaurants, botigues…). Al taller diem que fabriquem uns mosaics d’estètica contemporània amb una tècnica del segle XIX.

L’any 2021 rebeu el Premi Nacional d’Artesania. Us donem l’enhorabona des del Gremi, admirem molt la vostra feina. Què significa per a vosaltres aquest guardó?

Al novembre del 2021 ens va arribar la notícia de la concessió del Premi Nacional d’Artesania 2021. Recordo amb emoció el moment en què ens van informar, doncs com imaginaràs, en pocs segons van passar pel cap una gran quantitat de records, dels que estem i sobretot, dels que ja no hi són. També de tot el que la família ha viscut, el que és bo i el que no és tan bo, per avui dia, 110 anys després, ser aquí, produint el que produïa l’avi, els mosaics hidràulics.

Us agraïm la felicitació i deixeu-me dir, també, que no hi ha més orgull que el teu propi país et reconegui.

Quin és el futur dels Mosaics? I de Mosaics Martí?

Crec que el mosaic hidràulic, com a producte molt particular, segurament lluny de ser un producte de consum massiu, té encara un futur important. Al taller, treballem dia a dia estretament amb els professionals de la construcció, arquitectes, interioristes, constructors… que veuen al mosaic una oportunitat per la seva capacitat de personalització, tant en dissenys com en colors.

I en relació amb l’empresa, encara que en els propers anys la família Martí ja no estarà al davant, té un bon futur, gràcies a l’equip humà que la conforma; i mentre sigui possible, tindrà el suport de la família.

 

Accedeix a l’entrevista i a altres continguts d’interès per al sector a la nostra revista

Enllaç a la revista del Gremi

L’entrevistat (a la dreta) i el seu germà Pere Martí Carreras). Fotografia oficial de la concessió del Premi Nacional d’Artesania 2021, lliurat a Mosaics Martí.

admin

Recent Posts

Novetats en les obres de connexió de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha donat inici a una nova fase…

4 dies ago

Oberta la convocatòria per presentar candidatura al Premis Catalunya Construcció 2025

El Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) ha obert la convocatòria per a la…

7 dies ago

El sector de l’obra civil reclama al Govern una reforma urgent en la revisió excepcional de preus

La limitada eficàcia de la revisió excepcional de preus per als contractes d’obres signats abans…

2 setmanes ago

L’ARC aprova les bases d’una nova convocatòria d’ajuts de 8 milions d’euros per a la retirada d’amiant

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat les bases…

2 setmanes ago

Concurs obert per construir 350 habitatges de lloguer assequible

Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…

3 setmanes ago

L’afiliació en construcció va créixer un 1,9% al novembre, arribant a la xifra de 1.426.249 persones treballadores al sector

El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…

4 setmanes ago