Les mesures aprovades pel Govern, com els RRDD-llei 3/2022, 6/2022, 14/2022 i l’Ordre HFP/1070/2022, van ser concebudes per garantir l’execució dels contractes públics i compensar les empreses constructores per l’augment imprevist dels costos. Tot i els beneficis aportats, aquestes mesures no són suficients per equilibrar contractes adjudicats abans de 2021, especialment perquè exclouen conceptes com l’energia i la mà d’obra, i limiten la revisió al 20% del preu d’adjudicació.
Les constructores estan suportant increments reals de costos entre el 27% i el 55%, però només poden rebre una compensació màxima del 20%. Això genera un greuge financer insostenible que afecta directament la viabilitat de gairebé 40 contractes, entre ells els corredors de Murcia-Almeria, León-Astúries, Madrid-Extremadura i Vitòria-Sant Sebastià. Aquesta situació podria endarrerir o fins i tot paralitzar obres públiques essencials finançades amb fons europeus del PRTR.
Per evitar aquests riscos, el sector reclama reformes específiques com:
Aquestes millores permetrien garantir la continuïtat i la finalització de les obres públiques afectades, assegurant alhora el compliment dels terminis del PRTR i protegint l’interès públic.
El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat les bases…
Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…
El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…
El mercat de la construcció europeu ofereix una imatge desigual: mentre una meitat dels països,…
Ja està oberta la nova convocatòria d'ajudes per impulsar la digitalització d'empreses del segment IV…
El passat dijous, 12 de desembre, es va celebrar a l'auditori del Gremi de Constructors…