08 gen. 2025 El sector de l’obra civil reclama al Govern una reforma urgent en la revisió excepcional de preus
La limitada eficàcia de la revisió excepcional de preus per als contractes d’obres signats abans de 2021 posa en risc la seva execució. Aquesta situació afecta projectes destacats com els quatre corredors d’Adif AV i actuacions clau de la Direcció General de Carreteres, entre d’altres.
Les mesures aprovades pel Govern, com els RRDD-llei 3/2022, 6/2022, 14/2022 i l’Ordre HFP/1070/2022, van ser concebudes per garantir l’execució dels contractes públics i compensar les empreses constructores per l’augment imprevist dels costos. Tot i els beneficis aportats, aquestes mesures no són suficients per equilibrar contractes adjudicats abans de 2021, especialment perquè exclouen conceptes com l’energia i la mà d’obra, i limiten la revisió al 20% del preu d’adjudicació.
Les constructores estan suportant increments reals de costos entre el 27% i el 55%, però només poden rebre una compensació màxima del 20%. Això genera un greuge financer insostenible que afecta directament la viabilitat de gairebé 40 contractes, entre ells els corredors de Murcia-Almeria, León-Astúries, Madrid-Extremadura i Vitòria-Sant Sebastià. Aquesta situació podria endarrerir o fins i tot paralitzar obres públiques essencials finançades amb fons europeus del PRTR.
Per evitar aquests riscos, el sector reclama reformes específiques com:
- Referenciar el límit de revisió al pressupost base de licitació o al preu del contracte, en lloc del preu d’adjudicació.
- Incrementar el límit màxim de revisió del 20% al 30%.
- Considerar que els contractes estan en execució mentre persisteixin obligacions i drets, fins al final del període de garantia.
Aquestes millores permetrien garantir la continuïtat i la finalització de les obres públiques afectades, assegurant alhora el compliment dels terminis del PRTR i protegint l’interès públic.
Sorry, the comment form is closed at this time.