Recomanem

El Govern aprova mesures urgents per incrementar l’habitatge protegit

El document contempla, entre altres accions, la creació d’una reserva pública de solars per accelerar la construcció de nous habitatges. També inclou un Fons Públic d’Emancipació que oferirà préstecs als joves per cobrir l’entrada dels pisos de compra, amb un termini de devolució de fins a 30 anys.

El Consell Executiu ha donat llum verda al Pla de mesures urgents per augmentar l’oferta d’habitatge protegit a Catalunya. Es tracta d’un conjunt d’iniciatives que busquen ampliar la disponibilitat de sòl, facilitar els processos per a la construcció de pisos de lloguer, fomentar la col·laboració amb els municipis i proveir recursos per construir habitatge assequible destinat a col·lectius vulnerables.

Entre les mesures, destaca la Reserva pública de solars, que cada any determinarà els espais disponibles per a la construcció d’habitatge protegit de lloguer, incloent solars amb promotors, sense promotors o amb promotors privats. La Generalitat convocarà ajudes públiques, i es preveu que l’Institut Català de Finances destini fins a 500 milions d’euros anuals per a préstecs dirigits a operadors públics i privats que construeixin en aquesta reserva pública.

El document també preveu impulsar canvis normatius perquè els ajuntaments puguin destinar a ús residencial aquells solars inicialment planificats com a equipaments però que actualment no tenen aquesta necessitat. L’objectiu és incrementar l’habitatge per a persones amb dificultats d’accés.

Aquest Pla vol agilitzar la transformació de sòls destinats a habitatge protegit i intensificar la promoció directa. L’Incasòl disposarà de finançament per adquirir sòl destinat al lloguer protegit i obrirà convocatòries anuals per adquirir edificis nous classificats com habitatge protegit. També s’utilitzaran béns de la Generalitat per a aquest mateix propòsit.

A més, l’acord contempla la creació d’una Taula de treball entre la Generalitat i el govern espanyol per transformar sòl i edificis estatals en habitatge protegit o allotjaments dotacionals. També es destinaran subvencions anuals als ajuntaments perquè puguin contractar equips externs i rebre assistència tècnica per promoure habitatge protegit de lloguer.

La iniciativa neix amb l’objectiu de donar a conèixer a les empreses la importància de la captació i retenció de talent, la millora dels llocs de treball, l’increment de la productivitat i els resultats, així com a oferir una millor projecció cap al futur. Es tracta doncs d’un servei que acompanya a  les empreses en la implementació de formació dels equips de treball, adaptant-les als canvis dels seus sectors professionals i llocs de treball, amb una atenció personalitzada i contínua per part del seu personal tècnic especialitzat.

Fons d’emancipació

El pla inclou un Fons públic d’emancipació per permetre als joves ajornar el pagament inicial de la compra del seu primer habitatge del mercat lliure. La mesura, que espera beneficiar fins a 12.000 unitats familiars en cinc anys, permetrà posposar l’entrada fins a un màxim establert, sense retorn fins 30 anys després, quan el préstec principal ja s’hagi amortitzat. Així, els joves no hauran de retornar simultàniament el préstec principal i el de l’entrada. Aquest fons serà creat per l’Institut Català de Finances i subvencionat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, i els habitatges comprats s’hauran de mantenir amb un preu limitat de forma permanent. Això garantirà que el preu de venda es mantingui estable segons l’increment del cost de vida.

El document també busca ampliar la compra d’habitatges de segona mà per part de la Generalitat per augmentar el parc públic de lloguer destinat a famílies vulnerables i preveu un règim sancionador per controlar els preus dels lloguers.

Un altre objectiu és introduir modificacions legislatives per permetre que les obres d’habitatge protegit de lloguer es puguin iniciar amb una llicència bàsica, garantint el compliment dels requisits urbanístics mentre es tramita la llicència definitiva.

Per millorar la coordinació entre organismes, es crearà un Comitè d’agilització urbanística, i s’impulsarà un decret perquè algunes entitats puguin disposar de llicències urbanístiques abans de la validació municipal.

Finalment, l’acord inclou un augment dels ajuts per assegurar que les famílies vulnerables puguin mantenir-se al seu habitatge. Els programes de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya es dotaran amb fins a 500 milions d’euros anuals per cobrir part del cost del lloguer per aquells que no poden assumir-ne el cost complet.

admin

Recent Posts

La construcció a Espanya creixerà un 3’5% al 2025, segons Euroconstruct

El mercat de la construcció europeu ofereix una imatge desigual: mentre una meitat dels països,…

3 dies ago

Nova convocatòria d’ajudes del Programa Kit Digital per a la digitalització d’empreses amb entre 50 i 250 empleats

Ja està oberta la nova convocatòria d'ajudes per impulsar la digitalització d'empreses del segment IV…

5 dies ago

Resum de la jornada RiMe del 12 de desembre de 2024

El passat dijous, 12 de desembre, es va celebrar a l'auditori del Gremi de Constructors…

1 setmana ago

“Cionitia” neix per a apropar el sector de la construcció als més joves

El sector de la construcció afronta el repte d’incorporar joves, ja que només el 9%…

2 setmanes ago

Comença la regularització de quotes dels autònoms

La Tresoreria General de la Seguretat Social començarà, previsiblement aquest desembre, a enviar les notificacions

2 setmanes ago

El nombre de contractes en el sector de la construcció va créixer un 5,7 % a l’octubre en termes interanuals

Segons les dades publicades per l’Observatori Industrial de la Construcció, la variació anual també va…

3 setmanes ago