La sessió va iniciar-se amb la benvinguda de Josep Martínez, president de la Comissió RiMe i vicepresident del Gremi, qui va anunciar la publicació dels dos reials decrets que regulen per una part els fons Next Generation en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de recuperació, transformació i Resiliència (PRTR) i, per una altra crearan una línia d’avals ICO i deduccions fiscals per a impulsar la rehabilitació i la construcció d’habitatge social en el marc del PRTR.
Aquests dos reials decrets, els quals s’adaptaran a cada autonomia en les properes setmanes per després publicar-se les convocatòries definitives d’ajuts, publicats al BOE del 6 d’octubre de 2021, són:
Comentant-se primerament la notícia de la recent publicació dels Reials Decrets, en aquesta primera part de la jornada Jordi Marrot Ticó, director de l’Àrea Tècnica del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB), va introduir el context i les especificitats de les condicions tècniques exigides pels Fons europeus Next Generation per a la concessió d’ajuts.
Marrot va destacar com els ajuts són només una part d’una gran estratègia de la Comissió Europea per impulsar la rehabilitació energètica. Aquesta estratègia anirà més lluny de la vigència dels Next Generation (que en principi només seran sol.licitables durant el 2021 i el 2022) i marcarà l’horitzó europeu fins al 2050.
Amb l’objectiu de ser més eficients energèticament i lluitar contra el canvi climàtic i l’escassetat de recursos, s’espera que sigui especialment rellevant aquesta dècada 2020-2030 per impulsar amb gran contundència la rehabilitació energètica.
Durant la seva ponència, Marrot va analitzar objectius, línies estratègiques i executives, previsions i terminis “d’aquesta mobilització de recursos sense precedents a la història de la Comissió Europea”, tal com va destacar.
Posteriorment Jordi Sanuy i Aguilar, director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), va presentar les diferents línies d’ajuts relatives a la rehabilitació dels edificis.
En relació a la recent publicació dels dos Reials Decrets anteriorment comentats, Sanuy va indicar com ara faltarà adaptar els Reials Decrets a Catalunya, ja que són les Comunitats Autònomes les que tenen competència d’habitatge i les que han de gestionar els ajuts.
Sanuy va informar de què en qüestió de setmanes ja tindrem les convocatòries definitives, de les quals us informarem i és previst que organitzem noves jornades per divulgar els ajuts i resoldre dubtes.
Tanmateix, i amb la recent publicació dels Reials Decrets -i tot i que encara falta detallar les seves adaptacions a les CCAA-, Sanuy va poder explicar qüestions ja força concretades dels ajuts i de les seves condicions. En aquest sentit, us recomanem que consulteu l’interessant article publicat a la web del Col.legi d’Aparelladors i que enllacem a sota d’aquestes línies, on es resumeixen les pautes establertes pels Reials Decrets i que va comentar Sanuy durant la seva ponència:
Igualment en el següent enllaç podeu consultar la presentació mostrada durant la ponència de Sanuy:
Posteriorment la sessió va continuar amb un llarg i interessant torn de preguntes per part dels assistents en relació a una sèrie de dubtes que van sorgir arran l’explicació dels fons i que en Jordi Sanuy una a una va contestar (us recomanem veure’l a la gravació que podeu trobar a l’inici de l’article).
Finalment la sessió va finalitzar amb l’agraïment als ponents i als assistents per la seva participació.
El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…
El mercat de la construcció europeu ofereix una imatge desigual: mentre una meitat dels països,…
Ja està oberta la nova convocatòria d'ajudes per impulsar la digitalització d'empreses del segment IV…
El passat dijous, 12 de desembre, es va celebrar a l'auditori del Gremi de Constructors…
El sector de la construcció afronta el repte d’incorporar joves, ja que només el 9%…
La Tresoreria General de la Seguretat Social començarà, previsiblement aquest desembre, a enviar les notificacions