En data 9 de novembre de 2017 s’ha publicat al BOE la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, per la qual es transposen a l’ordenament jurídic espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 201/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.
Amb caràcter general, la Llei entrarà en vigor als 4 mesos de la seva publicació en el BOE (9 de març de 2018), excepte els articles 159.4.a) (que estableix el requisit, en els procediments oberts simplificats, d’inscripció obligatòria dels licitadors en els registres oficials de licitadors sempre i quan no es vegi limitada la concurrència) i 32.2.d) (que estableix el requisit relatiu a que la condició de mitjà propi personificat de l’entitat destinatària de l’encàrrec haurà de reconèixer-se expressament en els seus estatuts o actes de creació), que ho faran als 10 mesos de la publicació de la Llei.
D’altra banda, els articles 328 a 334 (relatius als òrgans consultius) i la disposició final dècima (sobre modificació de la Llei 37/1992, de l’IVA), ho faran al dia següent de la publicació de la Llei; i l’article 150.1, tercer paràgraf (relatiu al procediment a dur a terme en cas d’indicis de conductes col·lusòries en els procediments de contractació pública), entrarà en vigor en el moment en què ho faci la disposició reglamentària a la qual es refereix.
La Llei aprovada pretén aconseguir una major transparència en la contractació pública i una millor relació qualitat-preu, vetllant perquè en el disseny dels criteris d’adjudicació s’incloguin aspectes qualitatius, mediambientals, socials i innovadors vinculats a l’objecte del contracte.
La Llei aprovada pretén aconseguir una major transparència en la contractació pública Click To TweetAltre dels seus objectius és la simplificació dels tràmits imposant una menor burocràcia pels licitadors i millor accés a les PIMES. El procés de licitació ha de resultar més simple, amb la idea de reduir les càrregues administratives de tots els operadors econòmics que intervinguin en aquest àmbit, beneficiant tant als licitadors com als òrgans de contractació.
A efectes de la classificació empresarial, les últimes novetats legislatives són:
Recordem a les empreses que, d’acord amb el Reial decret 773/2015, de 12 d’agost, les classificacions atorgades amb l’antic règim perdran la seva vigència i eficàcia el dia 1 de gener de 2020, i que es procedirà a la seva baixa d’ofici dels registres de licitadors i empreses classificades en què estiguin inscrites.
Per adaptar-se al nou règim, totes les empreses classificades d’acord amb l’antiga normativa hauran d’instar un nou expedient de sol·licitud de classificació durant aquest període transitori.
RECOMANEM a les empreses estudiar la viabilitat de presentar els expedients d’adaptació de les seves classificacions al nou Reglament abans de l’entrada en vigor de la nova Llei el 9 de març de 2018, per poder valorar els últims 10 anys d’experiència en obres (aprofitant l’experiència constructiva dels anys 2008 a 2012). Atès que amb el nou Reglament es limita, en el cas d’obres, a un màxim de 6 certificats per a cada subgrup, s’haurà d’estudiar minuciosament quines són les principals obres a acreditar per a cada subgrup a classificar.
Sònia Caletrio
Divisió S.I.G.O., SL
Ens complau informar que el Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de…
Després de centrar-se en la recuperació econòmica postpandèmia el 2021, la relació entre economia, ètica…
La jornada, organitzada de forma conjunta amb la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya, va…
L’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) ha començat a imposar sancions a les…
Les noves exigències laborals i mediambientals han disparat al voltant del 50% les despeses generals…
Actia neix amb l'aval de més de mig segle d'experiència al sector de l'edificació i…