Notícies

CNC alerta que les noves exigències normatives han disparat al voltant del 50% les despeses generals per a les constructores

La patronal planteja mesures compensatòries per evitar una frenada de la contractació pública i facilitar la construcció d’habitatges

Les noves exigències laborals i mediambientals han disparat al voltant del 50% les despeses generals per a les constructores durant els darrers 20 anys, tal com es desprèn del primer informe que quantifica aquest impacte, en què la Confederació Nacional de la Construcció (CNC) proposa elevar al 17% el percentatge mínim de despeses generals que sobre el pressupost d’execució poden repercutir les empreses a les administracions per evitar una frenada de la contractació pública.

La patronal assegura que obligacions en matèria laboral -com la implantació de sistemes de protecció de dades personals, de registre de jornada o del canal de denúncies-, l’increment de certes càrregues fiscals, les exigències mediambientals més grans o els efectes de “segona ronda” que comporten els successius increments del Salari Mínim -encara que al sector el sou de conveni estigui molt per sobre de l’SMI actual- fan que l’actual percentatge del 13% que, tret d’alguna excepció, poden repercutir les constructores als òrgans de contractació resulti a tots llums insuficient.

CNC recorda que la pujada de les despeses generals es suma a l’increment dels costos associat a les tensions inflacionistes dels darrers anys que han portat els preus dels materials i de l’energia fins a màxims històrics, sense haver-se aprovat un mecanisme per revisar els contractes públics, alertant de les conseqüències possibles si no hi ha una contraprestació paral·lela per part de l’Administració. Per això, la patronal ja ha informat el Govern que continuarà havent-hi un nombre significatiu de licitacions d’obres que quedaran desertes perquè moltes constructores no podrien acudir a la licitació, cosa que reduiria la competència empresarial.

Així, per evitar una possible aturada de la contractació pública, CNC també proposa modificar el Reglament general de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques i recuperar la forquilla del percentatge entre el 16 i el 20% de despeses generals que poden repercutir les constructores sobre el pressupost d’execució material, cosa que ja va estar recollida a la normativa reglamentària fins al 1987.

Després de consultar constructores de diferents mides, des de PIMES a grans grups empresarials, CNC conclou que les empreses contractistes de l’administració adopten mesures d’optimització de costos i millores tecnològiques que augmenten la seva productivitat i eficiència, però que no poden compensar per si mateixes increment de les despeses d’estructura acumulat al llarg dels anys per complir amb les noves exigències, cosa que erosiona la seva competitivitat, llasta l’accés al mercat de la contractació administrativa i, en última instància, agreuja la ja per si mateixa mala situació que travessa la contractació pública a Espanya.

Per això, la patronal urgeix a adequar el percentatge de les despeses generals actualment establertes per la norma perquè resulti suficient a l’hora de cobrir el cost real, assegurant la correcta execució de la inversió pública, tal com ja han fet algunes administracions a Extremadura o Canàries, per exemple.

Col·laboració publicoprivada allunyada de tensions polítiques

La patronal porta temps alertant de la mala salut de la contractació pública com a conseqüència, entre altres causes, de l’escassetat de treballadors, la manca d’un mecanisme per revisar els preus dels contractes, de l’abús dels mitjans propis per part de l’Administració o dels problemes que genera el sistema de classificació actual.

Una situació que afecta l’execució dels ajuts comunitaris assignats al Pla de Recuperació, però també la construcció d’habitatges, que és urgent accelerar davant l’actual desajust que pateix respecte a la creació de llars, cosa que en opinió de CNC podria provocar una crisi inèdita a Espanya. Per això, proposa un augment de l’oferta de tots els tipus d’habitatges fins a almenys les 150.000 anuals.

En aquest marc, la construcció considera que els ambiciosos objectius que s’ha marcat el Govern en matèria d’habitatge no es podran assolir si no es reforça una col·laboració publicoprivada allunyada de les tensions polítiques, i per això demana compensar la pujada de despeses generals.

Segons el president de CNC, Pedro Fernández Alén, “les constructores fa anys que suporten increments de despeses, tant directes i indirectes com generals, sense rebre cap compensació. El Govern pot fàcilment, sense necessitat de modificació normativa, elevar al 17% les despeses que poden repercutir les empreses a tots els òrgans de contractació, cosa que no acabaria de solucionar els problemes, però al menys alleujaria la situació”.

 

admin

Recent Posts

Novetats en les obres de connexió de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha donat inici a una nova fase…

5 dies ago

Oberta la convocatòria per presentar candidatura al Premis Catalunya Construcció 2025

El Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) ha obert la convocatòria per a la…

1 setmana ago

El sector de l’obra civil reclama al Govern una reforma urgent en la revisió excepcional de preus

La limitada eficàcia de la revisió excepcional de preus per als contractes d’obres signats abans…

2 setmanes ago

L’ARC aprova les bases d’una nova convocatòria d’ajuts de 8 milions d’euros per a la retirada d’amiant

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat les bases…

2 setmanes ago

Concurs obert per construir 350 habitatges de lloguer assequible

Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…

3 setmanes ago

L’afiliació en construcció va créixer un 1,9% al novembre, arribant a la xifra de 1.426.249 persones treballadores al sector

El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…

4 setmanes ago