Durant el matí del dijous 16 de novembre de 2023, el Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques va acollir la celebració de la Jornada Tècnica Gestió dels residus de la construcció, aportant valor a la societat i al Medi Ambient, organitzada per la Fundació Privada per a l’Ordenació del Sector de la Construcció i el Col·legi d’Ambientòlegs i amb la col·laboració i participació de l’Agència de Residus de Catalunya.
La sessió es va iniciar amb la benvinguda als assistents per part de Mons Badia, presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i Josep Antoni Martínez, president de la Fundació Privada per l’Ordenació del Sector. Seguidament, va intervenir el director de l’Agència de Residus, Isaac Peraire, qui va presentar l’informe sobre la gestió dels residus d’obres a Catalunya.
Durant la seva presentació, Peraire va explicar que els tres àmbits de gestió dels residus -municipals, industrials i de la construcció- abasten un total de 13,5 milions de tones. I, malgrat que durant l’any 2022 els residus de la construcció destinats a reciclatge es van incrementar a un 66,7%, encara es situen per sota dels objectius de la Directiva 2008/98/CE i del Precat20. L‘objectiu estratègic, va afirmar Peraire, és incrementar la valorització global fins al 75% dels residus de la construcció i demolició generats a Catalunya a reciclatge, així com fomentar un canvi de visió en el reaprofitament dels recursos i passar d’una economia lineal a una economia circular en la construcció.
A continuació, es va comptar amb les intervencions del gerent de l’Associació Catalana de Gestors de Residus, Jordi Fargas, i la secretària del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, Anna Martínez. D’una banda, Fargas va explicar que la seva associació, fundada el 2014 i que compta amb 51 empreses associades, representa un total de 82 instal·lacions repartides per tot Catalunya amb 48 plantes de reciclatge i 34 dipòsits controlats que s’encarreguen de gestionar més del 80% del residu generat de la construcció a Catalunya, i on es duu a terme el reciclatge pel seu posterior reaprofitament. Així mateix, va explicar la normativa que hi ha, les vies de gestió dels residus i alguns casos pràctics d’intervenció dels residus com és el cas del guix o el amiant.
Ens complau informar que el Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de…
Després de centrar-se en la recuperació econòmica postpandèmia el 2021, la relació entre economia, ètica…
La jornada, organitzada de forma conjunta amb la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya, va…
L’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) ha començat a imposar sancions a les…
Les noves exigències laborals i mediambientals han disparat al voltant del 50% les despeses generals…
Actia neix amb l'aval de més de mig segle d'experiència al sector de l'edificació i…