El passat dimecres 27 de novembre, La Llotja de Mar ha estat l’escenari de la presentació de l’Acord de la Societat Civil per a la Reforma de l’Administració, una proposta liderada pel FERA que ha unit representants dels àmbits econòmic i social per reclamar una profunda transformació de les institucions públiques, adaptada als reptes actuals.
Aquest acord ha comptat amb el suport de 300 entitats, incloent-hi cambres de comerç, associacions empresarials, patronals com el Gremi de Constructors, col·legis professionals i organitzacions del tercer sector. Entre aquestes destaquen les 13 Cambres de Comerç catalanes, el Cercle d’Economia, Foment del Treball, el Gremi d’Hotels de Barcelona, el RACC, la Universitat de Barcelona i diverses fundacions i federacions socials, com la Fundació Pere Tarrés i la Federació Salut Mental Catalunya.
Les entitats signants han expressat preocupació per la baixa qualitat de l’administració pública catalana, un fet evidenciat en nombrosos informes i classificacions, i pel seu impacte negatiu en la competitivitat econòmica. Per aquest motiu, han unit esforços per exigir als partits polítics i governants un compromís clar, amb una visió a llarg termini, per implementar reformes profundes i adaptades a les necessitats del segle XXI.
El sector econòmic i social alerta que l’eficiència del sector públic, responsable de gestionar la meitat del PIB català, és fonamental per al progrés econòmic i la justícia social. Si l’administració no optimitza aquests recursos, es converteix en un obstacle per al desenvolupament i el benestar col·lectiu.
L’acord presentat recull propostes concretes per avançar cap a una administració més moderna, eficient i participativa, incloent-hi un pla d’acció amb terminis, pressupost i mecanismes de seguiment per garantir-ne l’execució. Aquesta crida s’adreça tant al Parlament com al Govern de la Generalitat, les administracions públiques i totes les forces polítiques catalanes. Les entitats adverteixen que seguiran de prop el compliment dels objectius establerts.
Entre les mesures prioritàries, es destaca la simplificació de tràmits administratius, la reducció de la burocràcia i la reestructuració de processos per minimitzar les càrregues per a ciutadans i empreses. També es reclama frenar l’excés de normativa, sovint de baixa qualitat, que dificulta el progrés econòmic i genera inseguretat jurídica.
Un altre punt clau és la professionalització dels càrrecs públics, seguint l’exemple de països com Suècia i Canadà. Es proposa que les posicions directives siguin ocupades per persones amb capacitat i experiència adequades, superant la pràctica d’assignar llocs de responsabilitat basant-se en afinitats polítiques. Així mateix, es reclama una llei que millori la gestió del personal públic, atreient talent jove i fomentant mecanismes d’avaluació rigorosos per garantir l’eficiència de les polítiques públiques.
Pel que fa a la digitalització, l’acord subratlla que la transformació tecnològica ha de ser un instrument per incrementar l’eficiència, evitant perpetuar problemes existents. Això implica redissenyar processos abans d’implementar eines digitals, assegurant que aquestes estiguin al servei d’una gestió centrada en les necessitats de les persones.
Finalment, es demanen mesures per reduir la paràlisi administrativa causada per la complexitat normativa, oferint als empleats públics un marc jurídic segur que els permeti actuar amb agilitat i eficàcia. Aquest conjunt de reformes, considerades inajornables, són essencials per garantir un sector públic que respongui als desafiaments actuals i futurs.
Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…
El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…
El mercat de la construcció europeu ofereix una imatge desigual: mentre una meitat dels països,…
Ja està oberta la nova convocatòria d'ajudes per impulsar la digitalització d'empreses del segment IV…
El passat dijous, 12 de desembre, es va celebrar a l'auditori del Gremi de Constructors…
El sector de la construcció afronta el repte d’incorporar joves, ja que només el 9%…