Impulsat des del 2014 pel Parlament Europeu, a l’any 2015 la “Comissió BIM” del Ministeri de Foment establia tres terminis per donar un impuls definitiu al BIM a Espanya.
En primer lloc, fixava el 12 de març de 2018 com l’inici d’uns mesos de transició on l’ús de BIM serà recomanable a en licitacions públiques.
Posteriorment, a partir del 12 de desembre de 2018, el BIM serà obligatori en licitacions publiques d’edificació.
Finalment, el 26 de juliol de 2019, el BIM esdevindrà també obligatori per licitacions publiques en infraestructures.
D’aquesta manera, el Ministeri de Foment consolida una tecnologia ja habitual a altres països com EUA, Brasil o Xina, i encara en auge a territori Europeu.
En tot cas, els terminis establerts han d’acabar de fixar una tecnologia ja força utilitzada a casa nostra, i que es basa en un model integratiu de les diferents funcions als projectes, tant en la planificació com en la execució. El BIM millora la comunicació de tots els agents participants, primer mentre s’està realitzat el projecte executiu i després mentre s’executa el projecte. Es treballa amb un entorn de col.laboració, amb transmissió de informació bidireccional.
És per això que resulta tan importat que tots els agents de les obres tinguin coneixements de BIM per poder participaren els projectes, i per tant, també des de les constructores resulta útil i necessari adaptar-se al nou model per accedir a aquells projectes que el requereixen.
Principalment, per eficiència. Un projecte en BIM permet un nivell de concreció que suposa una reducció d’incerteses, apropant-nos molt al cost real del projecte i al seu temps d’execució. Cal fer esmena també sobre les possibilitats que implica l’ús de BIM pel posterior manteniment de l’edifici, factor cada cop més tingut en compte pels promotors.
Així mateix, en entrar en el procés BIM, aconseguim una visualització del procés constructiu per tal de poder estudiar l’evolució de l’obra des de qualsevol vista i fase, gràcies al modelatge de l’edifici i les simulacions virtuals.
Així doncs, i tenint en compte les directives europees i del Ministeri de Foment, des del Gremi fa anys que impartim formació sobre BIM dirigida a projectistes i constructores. És per això que si et vols formar en BIM, t’oferim cursos de diferents nivells, subvencionats i bonificables, presencials i online, per tal que puguis donar un pas endavant per especialitzar-te.
Ens complau informar que el Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de…
Després de centrar-se en la recuperació econòmica postpandèmia el 2021, la relació entre economia, ètica…
La jornada, organitzada de forma conjunta amb la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya, va…
L’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC) ha començat a imposar sancions a les…
Les noves exigències laborals i mediambientals han disparat al voltant del 50% les despeses generals…
Actia neix amb l'aval de més de mig segle d'experiència al sector de l'edificació i…