Des de fa uns anys –i cada cop amb més força– en el món de la construcció s’hi sent el nom de BIM (Building Information Modeling). Es tracta d’una metodologia de gestió de la informació del cicle de vida dels edificis que s’està convertint en el procés estrella i revolucionari de gestió de dades de les edificacions. Què té d’especial? L’ús d’un software dinàmic en tres dimensions i en temps real que permet disminuir pèrdues i recursos en el disseny i construcció, però també en la fase d’explotació, manteniment, remodelació i, fins i tot, enderrocament de l’edifici.
Al llarg del congrés s’ha fet extensiva la crítica al model que impera en el sector de la construcció a l’Estat espanyol, i que Sergio Muñoz, president del BuildingSMART Spanish Chapter, ha titllat de “model voltor”: “a Espanya hem de passar d’un model voltor, en el qual intentem obtenir el màxim fent el mínim, a un model d’aliances”. En aquest sentit, Muñoz ha insistit en el fet que per aconseguir aquest canvi de paradigma cal estandaritzar l’entorn a través d’una transformació de les dades, dels processos i de les persones.
En aquesta línia, Jesús Silva Fernández, president d’INECO, ha esmentat les necessitats per arribar a aquesta desitjada estandarització: divulgació, formació i generalització de l’ús de BIM. De tots aquests punts, n’hi ha un que té més urgència per sobre de la resta, la formació. Per arribar a dotar el país de professionals del BIM és imprescindible que rebin formació adequada en aquest camp. És per això que entitats vinculades a la construcció, com el cas del Gremi, ofereixen periòdicament cursos de Building Information Modeling
BIM en la rehabilitació
El BIM permet no només permet treballar amb la geometria de l’edifici, les relacions espacials, la informació geogràfica i les quantitats i qualitat dels seus components, sinó que també permet reconstruir les diferents etapes constructives amb tota la informació dels materials i sistemes constructius. D’aquesta forma, a través d’aquesta informació focalitzada en un model tridimensional es pot observar el comportament de l’edifici i escollir les millors actuacions per fer front a les patologies que pugui presentar.
Catalunya ha esdevingut un dels motors estatals en l’aplicació de BIM, com bé ho demostra la creació de la comissió Construïm el Futur amb l’objectiu de debatre sobre el futur del sector de la construcció i analitzar l’ús de les tecnologies BIM. Cal seguir treballant en aquesta línia i impulsar l’aplicació generalitzada d’aquesta tecnologia. Així doncs, el clam de l’European BIM Summit d’enguany ha estat donar empenta a les mesures necessàries per tal que l’ús de BIM s’estandaritzi, tingui un marc regulatori adequat i aconsegueixi els recursos necessaris per dur-ho a terme.
El mercat de la construcció europeu ofereix una imatge desigual: mentre una meitat dels països,…
Ja està oberta la nova convocatòria d'ajudes per impulsar la digitalització d'empreses del segment IV…
El passat dijous, 12 de desembre, es va celebrar a l'auditori del Gremi de Constructors…
El sector de la construcció afronta el repte d’incorporar joves, ja que només el 9%…
La Tresoreria General de la Seguretat Social començarà, previsiblement aquest desembre, a enviar les notificacions
Segons les dades publicades per l’Observatori Industrial de la Construcció, la variació anual també va…