Entrevistes

Algunes conclusions del debat sobre reptes de les organitzacions empresarials…

El passat dijous 12 de desembre, de 19:30 h a 21 h va tenir lloc un interessant debat a les instal·lacions del Gremi amb el títol “Organitzacions empresarials i entitats sectorials. Reptes i Oportunitats”; i amb la participació de David Garrofé (Secretari General, CECOT), Josep Túnica (President, ASINCA), David Albert (President, CUINESCAT), Miquel Puig (Vicepresident, FEGICAT) i  Josep Gassiot (President, GCOB).

Moderat per Mercè Polo, gerent del Gremi de Constructors,  vam tenir l’ocasió d’escoltar i debatre aspectes vinculats amb  la situació, missió i objectius de les organitzacions, l’existència de conflictes d’interessos entre entitats, el paper de les administracions publiques, noves percepcions i prioritats de les empreses, noves tendències i funcions per potenciar l’associacionisme, etc.

De la sessió van sorgir molts diagnòstics i reptes de cara a enfortir l’associacionisme. Destaquem els següents:

  • La tradició associacionista de Catalunya ha originat un alt nombre d’associacions al nostre, la qual cosa requereix buscar punts comuns i estratègies compartides per guanyar capacitat d’influència i de recolzament al teixit empresarial
  • Les entitats empresarials avui dia no només serveixen per recolzar a les empreses si no per impulsar-les i sensibilitzar-les en relació a practiques de responsabilitat social.
  • L’administració hauria de valorar més el paper de les associacions com corretges de transmissió entre ella i les empreses, en qüestions normatives, d’agenda o de sensibilitat social. En aquest sentit, calen associacions amb professionals, i això té un cost que cal assumir entre tots.
  • La creació de comitès i punts de trobada entre organitzacions i entitats és més necessària que mai, per tal d’aplegar les diferents veus i enllestir estratègies comunes.
  • Les associacions empresarials transversals son necessàries per manifestar la posició dels sectors empresarials, promoure l’emprenedoria i manifestar la incidència en el progrés social i el benestar dels ciutadans.
  • Les associacions i gremis sectorials poden focalitzar millor la promoció de les activitats empresarials i les bones pràctiques en els diferents sectors industrials, comercials i de serveis.
  • Les associacions han de buscar visibilitzar més les seves funcions i sentits, així com seguir buscant què oferir que pugui ser de valor per les empreses. De la mateixa manera que la formació o el finançament havien estat pilars de les associacions, cal seguir permanentment buscant de nous.
  • Hi ha una certa crisis en l’associacionisme degut en part a que moltes empreses només volen adherir-se a canvi de prestacions i guanys econòmics directes, no tant per mantenir una veu representativa o per pertànyer a una entitat que aplegui al seu col·lectiu professional. Una altra raó té un caràcter més conjuntural, a causa del descrèdit que patim les patronals conjuntament amb altres actors com els sindicats o els partits polítics, segurament en bona part degut a un descontent social generalitzat envers les condicions de vida, i més concretament les laborals.
  • En altres països les organitzacions empresarials reben molt més suport de l’administració. Es una via que potser caldria reivindicar.
  • Cal reivindicar el valor de l’associacionisme com un lloc de trobada dels sectors i els professionals, on es comparteixen experiències, reivindicacions, valors i missions.
  • Atreure als joves és el gran repte. Cal donar-lis veu i emmotllar-nos als seus valors, maneres de fer i necessitats. Cal reivindicarà l’associacionisme per promoure els valors de la professionalitat, la feina ben feta i la responsabilitat social empresarial. Un sector amb valors compartits és un sector més sà i en conseqüència un sector més rentable a llarg termini.

 

Destaquem una frase de cada participant de la Taula Rodona:

 


David Garrofé (Secretari General, CECOT):

“Quina va ser la clau dels Gremis durant segles?  Teníem productes que només oferíem nosaltres…”

 


Josep Túnica (President, ASINCA):

“És vital per les associacions trobar les maneres de connectar no només amb les empreses, sinó també amb la societat”

 


David Albert (President, CUINESCAT):

“Mirar a la joventut és la clau del futur de les associacions, També trobar espais de trobada entre les diferents entitats per aplegar veus per defensar interessos compartits”

 


Miquel Puig (Vicepresident, FEGICAT):

“Cal apostar per la innovació i un canvi de model”

 


Josep Gassiot (President, GCOB):

“Els Gremis que funcionen fan també un servei públic. A molts gremis l’administració ens demana opinió, i fer d’altaveu entre els nostres col.lectius”

 

admin

Recent Posts

Novetats en les obres de connexió de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha donat inici a una nova fase…

5 dies ago

Oberta la convocatòria per presentar candidatura al Premis Catalunya Construcció 2025

El Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) ha obert la convocatòria per a la…

1 setmana ago

El sector de l’obra civil reclama al Govern una reforma urgent en la revisió excepcional de preus

La limitada eficàcia de la revisió excepcional de preus per als contractes d’obres signats abans…

2 setmanes ago

L’ARC aprova les bases d’una nova convocatòria d’ajuts de 8 milions d’euros per a la retirada d’amiant

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat les bases…

2 setmanes ago

Concurs obert per construir 350 habitatges de lloguer assequible

Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…

3 setmanes ago

L’afiliació en construcció va créixer un 1,9% al novembre, arribant a la xifra de 1.426.249 persones treballadores al sector

El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…

4 setmanes ago