El passat dimecres es va celebrar una nova edició de la presentació de l’informe Euroconstruct, que preveu les tendències del sector de la construcció per a la resta de l’any. La idea fonamental de l’informe és que el sector està vivint un moment dolç a Europa, que tancarà en positiu, igual que el PIB, per tercer any consecutiu. La mitjana de creixement europeu serà del 2,6 % i cap país comptarà amb xifres negatives. Aquestes dades evidencien que el sector de la construcció comença a estar normalitzat i es mantindrà als 19 països que formen part de la xarxa Euroconstruct.
La previsió a l’Estat espanyol
La previsió de creixement de la construcció espanyola és del 3,7 %, una xifra inferior al càlcul que s’anuncià en l’anterior Euroconstruct (4,4 %), al desembre del 2015. Segons Francisco Diéguez, director general de l’Institut de la Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITec), aquesta baixada respon a l’estancament de l’obra civil com a conseqüència de la falta d’acord per formar Govern a l’Estat espanyol.
Josep Ramon Fontana, cap del departament de Mercats de l’ITec, va detallar l’informe dividint-lo en els quatre segments del sector: l’edificació residencial, la no residencial, la rehabilitació i l’enginyeria civil. Pel que fa a la creació de nous habitatges residencials, tot i que a nivell europeu s’espera produir més d’1,6 milions d’habitatges el 2017, les xifres varien segons el país. No es tracta d’un creixement equitatiu i Espanya n’és exemple: “Si la previsió es compleix, a Europa es produiran 3,3 habitatges per mil habitants, mentre que a Espanya la xifra serà d’1,2”, va assegurar Fontana.
Quant a l’edificació no residencial, el nombrós stock disponible és una mostra de què aquest segment de la construcció tindrà un creixement més moderat. Les oficines abandonaran l’estancament al qual han estat immerses els darrers anys i la construcció industrial seguirà la mateixa tendència, però de forma més discreta.
El cas de la rehabilitació també difereix segons el país del qual parlem. El model de bon comportament a Europa és Itàlia, en què la rehabilitació suposa el 60 % del pes del sector de la construcció i té una quota de mercat molt gran. “Respecte a Espanya, la rehabilitació té un creixement força raonable; la revifalla del sector l’està beneficiant, però no sabem fins a quin punt aquesta tendència no és un foc artificial d’un o dos anys de durada, després dels quals ens trobem en una situació d’estancament”, va afirmar el cap del departament de Mercats de l’ITec.
Per últim, l’enginyeria civil va ocupar una part destacada de la presentació, atès que a Europa perd impuls, amb l’1,5 % de creixement, respecte el repunt que va tenir l’any 2015 situant-se al 2,9 %. No obstant, la previsió per al 2017 i 2018 és que l’enginyeria civil torni a accelerar-se amb l’augment del 3 % i 3,8 % respectivament. En aquest context, Fontana va ser crític: “La poca eficiència de l’enginyeria civil espanyola ens fa pensar fins a quin punt aquest sector ha estat sobredimensionat en anys de bonança”.
La necessitat d’un canvi de model
Finalment, l’acte va concloure amb una crida a la reflexió sobre el model del sector de la construcció al nostre país i la necessitat d’un canvi, segons Diéguez: “El model que tenim a Espanya és el mateix des de fa seixanta anys i cal que anem cap a un model molt més transparent i col.laboratiu, prioritzant inversions amb retorn econòmic, social i ambiental que facin front a la poca eficiència de la inversió pública a Espanya durant els anys de bonança”. En aquest sentit, el director general de l’ITec va fer èmfasi en eines i metodologies col.laboratives com el BIM o el Lean Construction, que contribueixen a alinear tots els actors del procés fent que el sector resulti molt més eficient.
Finalment, Diéguez va deixar clar que hem de començar a pensar en la societat: “La construcció no pot ser un fi en si mateixa, sinó una eina de progrés per aconseguir creixement econòmic, cohesió social i millora de la sostenibilitat en un món amb cada dia més amenaces”.
La propera cita del fòrum Euroconstruct se celebrarà a Barcelona els dies 24 i 25 de novembre. En aquesta ocasió, la reunió comptarà amb experts dels 19 països de la xarxa Euroconstruct, que presentaran les seves conclusions al seguiment de la marxa del sector i les perspectives fins al 2019.
jnnfnfwjnf
emfwemfwrk
[slideshow_deploy id=’1890′]
L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que regularà…
El document contempla, entre altres accions, la creació d'una reserva pública de solars per accelerar…
El document contempla, entre altres accions, la creació d'una reserva pública de solars per accelerar…
Ens complau informar que el Consorci per a la Formació Contínua de la Generalitat de…
Després de centrar-se en la recuperació econòmica postpandèmia el 2021, la relació entre economia, ètica…
La jornada, organitzada de forma conjunta amb la Cambra de Contractistes d’Obra de Catalunya, va…