Categories: Notícies

Com acabar amb la corrosió, el mal endèmic de les estructures

Ahir el Gremi va acollir una jornada sobre l’aplicació d’agents inhibidors de corrosió per reparar estructures de formigó armat, organitzada per BASF. Pere Borralleras, director de Màrqueting de BASF Construction Chemicals Iberia, va posar de manifest que la corrosió és un mal endèmic en el món de les infraestructures, ja que qualsevol estructura exposada a la intempèrie acabarà tenint, tard o d’hora, corrosió. A més, Borralleras va deixar clar que quan una estructura té entre 15 i 20 anys necessàriament haurà de ser tractada per corrosió.

Què implica tractar la corrosió? Costos directes que suposen una gran despesa, però, també i sobretot, costos indirectes que cal tenir en compte i que poden ser tant o més importants que els directes: residus, pols i sorolls, pèrdua de productivitat, talls de trànsit… “Els costos de reparació comparats amb els costos indirectes són insignificants”, assegura Borralleras.


Les estructures més afectades

Són especialment susceptibles de patir corrosió les infraestructures que es troben properes al mar o en un context d’humitat, ja que els clorurs són els principals promotors de la corrosió. I, per sobre de tot, les estructures que es troben en l’epicentre de l’huracà són els complexos industrials que utilitzen aigua de mar en el seu sistema de refrigeració.

Segons Borralleras, la reparació tradicional no és la solució als problemes: “No només ho diem nosaltres, també ho fan els mitjans de comunicació: Només el 40% de les estructures reparades amb el sistema tradicional té una durabilitat superior als 10 anys”. Què cal fer davant d’aquest panorama? Canviar les estructures senceres cada 15 anys? Afrontar despeses de gran consideració periòdicament? BASF proposa l’inhibidor de corrosió MasterProtect 8000, que representa una forma més econòmica, durable i sostenible d’acabar amb la corrosió davant dels mètodes convencionals.


Els inhibidors de corrosió

Es tracta d’un líquid incolor de baixa viscositat que s’aplica superficialment sobre el formigó, tant nou com afectat per corrosió, migra a través de la porositat fins a l’armadura i genera una zona d’alta resistivitat que redueix la velocitat d’oxidació. Per tal que els assistents comprovessin què és i com es duu a terme la seva aplicació, Borralleras va exposar diferents edificis on s’ha dut a terme. Alguns d’ells són la Fundació Miró a Barcelona, l’edifici residencial Torres Blancas a Alacant o les Torres de refrigeració de Gas Natural a Sagunt.

 

admin

Recent Posts

Novetats en les obres de connexió de les línies del Vallès i Llobregat-Anoia d’FGC

El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha donat inici a una nova fase…

5 dies ago

Oberta la convocatòria per presentar candidatura al Premis Catalunya Construcció 2025

El Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) ha obert la convocatòria per a la…

1 setmana ago

El sector de l’obra civil reclama al Govern una reforma urgent en la revisió excepcional de preus

La limitada eficàcia de la revisió excepcional de preus per als contractes d’obres signats abans…

2 setmanes ago

L’ARC aprova les bases d’una nova convocatòria d’ajuts de 8 milions d’euros per a la retirada d’amiant

El Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha aprovat les bases…

2 setmanes ago

Concurs obert per construir 350 habitatges de lloguer assequible

Davant l’emergència habitacional que afecta Barcelona, el consistori aposta per ampliar i accelerar la construcció…

3 setmanes ago

L’afiliació en construcció va créixer un 1,9% al novembre, arribant a la xifra de 1.426.249 persones treballadores al sector

El nombre mitjà d’afiliats i afiliades al sector de la construcció va assolir el passat…

4 setmanes ago